Lent!

Lent, dat is in Engeland wat wij hier de 40-dagentijd of de vastentijd noemen. Die begint vandaag, woensdag 6 maart. Wat is dat ook alweer? Dat is de periode die geldt als voorbereiding op het Paasfeest, op zondag 21 april dit jaar. De Bijbelverhalen die centraal staan horen bij de dagen vóór Pasen: Jezus die naar Jeruzalem gaat, de laatste maaltijd met Zijn leerlingen (Witte Donderdag), Zijn kruisiging (Goede Vrijdag) tot Zijn opstanding uit de dood (Pasen). Een periode van vasten en bezinning. Je ziet af van bepaalde gewoontes of plezierige zaken. Sommigen eten deze periode soberder, anderen stoppen met social media, weer anderen snoepen niet. Je kunt het invullen op een manier die bij je past. Het idee is dat je dan ruimte creëert om stil te staan bij de weg die Jezus ging, bij de taak die Hij te vervullen had. En misschien bij je eigen taak?

Waarin zouden wij als Oegstgeestenaren 40 dagen kunnen minderen? Ik las een mooie oproep van de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. Hij roept op om in deze periode cynisme op te geven en meer liefde te laten zien in het omgaan met anderen met wie we van mening verschillen. Afzien van cynisme, dat is het overwegen meer dan waard. Justin Welby draagt ook ideeën aan over een andere positieve (in)vulling van deze tijd.

We kunnen ergens mee stoppen, maar ook juist ergens mee beginnen. Dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Het kan iets heel kleins zijn. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een praatje maken met iemand die op je pad komt en die het moeilijk lijkt te hebben. Dat past bij het thema van The Passion in Dordrecht dit jaar: 'Je bent niet alleen'. En bij dat mooie gedicht van Phil Bosmans: 'Zoek geen grote woorden als een klein gebaar volstaat'. De OKé die je deze week in de brievenbus krijgt, staat vol met mogelijkheden om bezig te zijn met het thema Passie.

Wees welkom bij een muziekavond, een sobere maaltijd of een viering in een van de Oegstgeester kerken. Wat geef jij op of laat jij staan in deze 40-dagenperiode? Of: welke kans om iets nieuws te doen pak jij aan? Ik stop met erover lezen, en ga wat doen!


Alice Siepelinga


Reacties: okecolumn@ziggo.nl