'Mijn oog werd getrokken door de prachtig blauwe lucht boven de bijna zelfde tint opblaassporthal van LOHC.'| Foto Heiko Bertram
'Mijn oog werd getrokken door de prachtig blauwe lucht boven de bijna zelfde tint opblaassporthal van LOHC.'| Foto Heiko Bertram Foto: Heiko Bertram

Avondblues

Ingezonden

Woensdagavond even voor zevenen, mijn oog werd getrokken door de prachtig blauwe lucht boven de bijna zelfde tint opblaassporthal van LOHC. Ik fiets geregeld langs deze bijzondere blauwe lampion en wilde er al eerder een mooie afbeelding van maken. Nu was het moment!

Ik pakte mijn camera met groothoek en al fotograferend liep ik wat rond langs de rotonde aan de Lang Voort toen twee jongens al scheldend langsfietsten, omkeerden en op mij afkwamen, mij uitmakend voor pedofiel!

Waarom ik foto's maakte,

en dat er meisjes aan het hockeyen waren,

en dat er vaker pedofielen fotograferend op straat waren gesignaleerd,

en dat zij een bloedhekel hadden aan pedofielen.

Alles golfde er in een keer uit.

Ik schrok want het laatste waar ik, vader van twee jonge tieners, van beschuldigd wil worden is pedofilie. Hoe durven ze!

Ik kreeg de helderheid van geest om niet terug te schelden maar uit te leggen wat ik deed. Ik heb hen mijn foto's laten zien en hen verteld over de prachtige repeterende kleuren blauw. Ik heb hen verteld over de zich herhalende vormen in de tijdelijke sporthal en de kromming van de belijning op het wegdek aan de rotonde en alles wat er nog meer te zien was. Hoe de meest simpele zaken bijzonder kunnen worden wanneer je er een tweede en derde keer naar kijkt.

Het was bij de jongens nog niet opgekomen dat er mensen zijn die op zo'n manier naar hun omgeving kijken en zonder bij bedoelingen gefascineerd kunnen zijn door wat zij zien.

Het tweetal verontschuldigde zich beleefd en verdween. Ik bleef enigszins door het verbale geweld verbouwereerd achter. In wat voor samenleving zijn wij beland om elkaar meteen zo fel te benaderen!

Als je mij de volgende keer door Oegstgeest ziet lopen met een camera in mijn hand, begin dan niet gelijk te schreeuwen. Mocht je mijn integriteit betwijfelen maak dan gerust een praatje. Dan geef ik graag een lesje kunstzinnige vorming maar dan zonder het verbale geweld vooraf. En je bent natuurlijk ook van harte uitgenodigd om eens mee te wandelen. Dan leer ik je gelijk meer over je eigen camera en fotografie. Dat komt de sfeer op straat in Oegstgeest vast ten goede!

Heiko Bertram - Fotograaf zie heikobertram.nl