Afbeelding
Foto:

Witte wijn sippende elite

Het zal niemand ontgaan zijn dat premier Rutte zich eerder laatdunkend heeft uitgelaten over de 'witte wijn sippende elite van Amsterdam'. Die sneer heeft mij sindsdien beziggehouden. Waar ergert Rutte zich eigenlijk aan? Is het de witte wijn, het sippen, de elite of de macht van een (kennelijk) bepaalde Amsterdamse groep mensen? Goed, over de smaak van wijn valt te twisten en ook snap ik wel dat hij doelde op die 'linkse Amsterdammers' in relatie tot de klimaatdiscussie of in relatie tot het ageren tegen Trump. Maar hoe je het ook keert of went, premier Rutte behoort zelf ook ontegenzeggelijk tot een bepaalde elite.
Ook hier in Oegstgeest behoort een grote groep tot de Nederlandse elite, of we dat nu leuk vinden of niet. Elite kent 2 betekenissen. De eerste heeft te maken met een toonaangevende, inspirerende of voorbeeld stellende groep mensen op een bepaald specialistisch gebied zoals medici, wetenschappers, schrijvers, sporter, ondernemers e.d. We kunnen allemaal wel een paar namen noemen in ons mooie dorp. Een andere betekenis heeft te maken met macht en gaat over de gevestigde orde die machtsmiddelen gebruikt om bevoorrechte posities en belangen te verdedigen. Op die laatste categorie doelde Rutte waarschijnlijk. De groep die zich steeds harder laat horen als het gaat om de klimaatdoelen, het benadrukken van Europese verbondenheid of het tegengaan van sociale ongelijkheid. Tja, de politieke opponenten dus. Met die sneer gaf Rutte zichzelf behoorlijk bloot.
Waar ik mij best zorgen om maak zijn bepaalde ontwikkelingen in ons dorp. Dan heb ik het over de samenstelling van de bevolking en de woonvisie van ons College. Die woonvisie komt mij behoorlijk elitair over en dan in negatieve zin. Zelfs in een gemeente als Wassenaar, een welbekend elitair dorp, voldoet men ruimschoots aan de norm voor sociale woningbouw! Dit is ook de normale situatie, want er zijn immers regionale prestatieafspraken gemaakt over de norm welke is gesteld op 25%. Maar niet in Oegstgeest, daar is de norm flink naar beneden bijgesteld en blijft hangen op zo'n 17%; een van de laagste percentages van wat heel Nederland heeft aan sociale huurwoningen. Hoe elitair is dat?
Het feit dat de gemeenteraad het gelukkig wel eens is geworden over 25% sociaal in Nieuw Rhijngeest - naast de geplande studentenhuisvesting- maakt het niet goed dat in de rest van ons dorp die norm rond de 15% is. Ik vrees dat hier bepaalde aannames achter zitten waar ik mij (politiek midden) niet in kan vinden, namelijk dat sociale woningbouw de sfeer in ons dorp kan aantasten. Ten eerste is dit betwistbaar, want ik ken voldoende aankomende artsen, advocaten, ondernemers of creatievelingen die nu in een sociale huurwoning wonen. Dat zijn de toonaangevende en inspirerende leiders van de toekomst! Bovendien zijn de bouwnormen enorm verbeterd. Dat daarnaast de diversiteit van ons dorp (wit en hoogopgeleid) kennelijk beperkt moet blijven bevalt mij ook niet. Ook Oegstgeest heeft bepaalde regionale verantwoordelijkheden en verplichtingen die we niet moeten verzaken. Ook Oegstgeest dient bij te dragen aan die sociale woningopgave in plaats van de bal terug te kaatsen naar de omliggende gemeenten. In dit kader snap ik dat Huri Sahin is opgestapt, niet omwille van die lagere normen, maar vooral omdat haar partij PRO als collegepartij kennelijk liever een wit voetje behaalt bij de 'elite' dan dat zij vasthouden aan hun eigen hoge normen. Foei!

Marlene Simoons


Nieuws van de Volksuniversiteit

leren n Volksuniversiteit Oegstgeest organiseert de komende weken weer veel interessante activiteiten.

Hoe denken mensen? Waarom we bepaalde keuzes maken? Hoe mensen beïnvloed worden door de groepen waarin ze leven? De psychologie probeert hier antwoord op te geven.

In de loop van de geschiedenis hebben velen hier hun theorieën over opgezet. Tijdens de cursus 'Psychologie in het dagelijks leven' neemt Irene Timmers, psychologe, deelnemers mee in de belangrijkste stromingen uit heden en verleden. Beroemde experimenten en belangrijke grondleggers komen uitgebreid aan bod in deze inleiding in de psychologie. Daarnaast komen onderwerpen aan bod als waarnemen, communicatie, ontwikkeling van de mens en ziektebeelden. Door kleine oefeningen en diverse vormen van interactie gaat de psychologie meer leven en krijgen deelnemers een beeld van het brede vakgebied van de psychologie.
Start: maandag 4 maart om 13.30. Er zijn 6 bijeenkomsten van 2 uur, de prijs is € 100,-. Locatie: Volksuniversiteit Oegstgeest – Lange Voort 2 u Oegstgeest.


De toekomst van de EU

Wat maakt de EU uniek en hoe gaat zij eigenlijk te werk? En wat zijn de gevolgen van de Brexit en de geboden kansen? Hoe reageren de overige 27 EU-lidstaten? Drs. Walter Pfeil (1959) is Europa-deskundige en verbonden aan Stichting EU Research en Educatie vertelt over zaken die u niet tegen komt tijdens het NOS –journaal. Er is gedurende het college volop ruimte voor vragen.
Maandag 1 april van 19.30 – 22.00 uur; prijs € 20,50. Locatie Volksuniversiteit Oegstgeest – Lange Voort 2 u – Oegstgeest.

Meer informatie: Volksuniversiteit Oegstgeest • 071-5237165 • volksuniversiteit@bibliotheekbollenstreek.nl • www.bibliotheekbollenstreek.nl/Volksuniversiteit

Afbeelding