De brandweer wordt ook ingezet bij 'het beperken en bestrijden van gevaar voor mensen en dieren bij ongevallen en rampen anders dan bij brand'.
De brandweer wordt ook ingezet bij 'het beperken en bestrijden van gevaar voor mensen en dieren bij ongevallen en rampen anders dan bij brand'. Foto:

De brandweer doet meer dan brandbestrijding

jubileum n De brandweer is onlosmakelijk verbonden met het blussen van branden. Daarvoor is de brandweer in het verleden in het leven geroepen. Maar het takenpakket ging veel meer omvatten. In 1981 bepaalde de Brandweerwet dat de brandweer ook wordt ingezet bij het beperken en bestrijden van gevaar voor mensen en dieren bij ongevallen en rampen anders dan bij brand. Daarover ga ik in deze editie van de serie 'Vrijwillige Brandweer Oegstgeest 300 jaar' wat meer vertellen.

Door Wim van Tuijl

Vogels die bekneld zitten, katten die te hoog in de boom zijn geklommen, paarden of koeien in de sloot; voor al deze calamiteiten kan de assistentie van de brandweer worden ingeroepen. Hier volgen enkele voorbeelden van dieren die in nood raakten.
Ooit was er een koe die in de sloot was beland. Een ingewikkelde klus om het dier eruit te takelen. De viervoeter was echter zodanig gestrest dat deze, nadat de reddingspoging was geslaagd, pardoes weer in het water sprong.
Op de A44 was er een paard na een ongeluk ontsnapt en tussen de vangrails van de middenberm gesprongen. Het wilde niet meer terug. De brandweer besloot de middenberm te demonteren en uiteindelijk het dier levend en wel te vangen en zo 'uit de brand' te helpen.
Brandweervrouw Jacqueline Anholts herinnert zich dat ze een geit uit een sloot moest redden. Er waren genoeg toeschouwers die deze klus hadden kunnen klaren, maar aangaven er geen nat pak eraan over te willen houden. Gevolg: de brandweer was redder in nood.
Er is ook een verhaal bekend over het redden van een kat. Het arme dier was twee meter diep in een schoorsteen beland. Wie werd geroepen om te helpen? Jawel, de brandweer. De brandweerlieden lieten een sjaal zakken in de hoop dat de kat deze zou vastgrijpen. Helaas, de goedbedoelde poging mislukt. Dan wordt een beroep gedaan op het improvisatievermogen van de brandweer. Besloten werd te proberen om een elektriciteitspijp, met daaraan een draad in de vorm van een lus bevestigd, te laten zakken. Het plan bleek een gouden greep. De kat overleefde het hachelijke avontuur, maar zal de eerste tijd zeker een kater hebben gehad.
Brandweervrouw Cathalijne Puliga redde ooit een mus die zichzelf niet meer kon bevrijden, nadat hij via een gat in een glas-in-loodraam was gekropen.


Verkeersongelukken

Er is al vaak een beroep op de brandweer gedaan voor het blussen van brandende auto's. Diverse foto's getuigen daarvan. Daarnaast moet de brandweer 'op pad' als er sprake is van ernstige auto-ongelukken waarbij slachtoffers bekneld zitten. De brandweer is uitgerust met motorisch aangedreven, hydraulische gereedschappen waarmee beknelde inzittenden uit zwaar beschadigde auto's kunnen worden bevrijd. Daarbij wordt samengewerkt met het ambulancepersoneel dat, indien nodig, na de ontzetting van het slachtoffer, de nodige deskundige hulp kan bieden en indien nodig, deze naar het ziekenhuis kan brengen. Dit impliceert dat de brandweer meer dan vroeger nauw samenwerkt met andere hulpdiensten in geval brand of ongeval dat vereist. Zo heeft de brandweer zich ontwikkeld tot een multifunctionele hulpverlener.


Bron: boek Nog niet Uitgeblust, drie eeuwen vrijwillige brandweer Oegstgeest, van Vereniging Oud Oegstgeest, verkrijgbaar bij de lokale boekhandels.

Afbeelding