Afbeelding
Foto:

Groen Spaargarenstraat weg

De bomen en struiken aan de Spaargarenstraat moesten afgelopen donderdag plaatsmaken voor de bouw van Park Duivenvoorde, waar ondanks de naam 'park' geen groen bij komt kijken. De laatste groene plek op het oude ASC terein is voorlopig nog bestemd voor een appartementencomplex van de Marta Flora Stichting en een klein trapveldje. Er bestaat nog een kleine kans om iets meer groen op deze plek in het centrum van Oud Oegstgeest te behouden. Dit zal in handen liggen van de Raad van State.

Erik van Straaten


Endegeest: een kwetsbaar gebied

- Het gebied omringd door de Endegeesterstraatweg, Wassenaarseweg, Nachtegaallaan, Leidsestraatweg en Geversstraat met daar middenin het landgoed Endegeest is kwetsbaar en van historische en landschappelijke waarde. Het Land van Bremmer en achterliggend gebied is daarom aangewezen als Rijks beschermd Dorpsgezicht. Zuid-Holland nam het gebied op in de Provinciale Landgoederenroute en het Rijk in het Natuurnetwerk Nederland. In dit gebied en het aangrenzende Rhijngeest en Overgeest staan bovendien een flink aantal rijks- en gemeentemonumenten.
- Als gevolg van bezuinigingen in de GGZ-sector door Rutte II zag Rivierduinen zich genoodzaakt een groot deel van het psychiatrisch ziekenhuis te sluiten. Het landgoed Endegeest, toen deels eigendom van de gemeente Leiden, ging grotendeels in de verkoop. Zoals te vrezen viel kwam het zeer kwetsbare gebied in handen van een projectontwikkelaar. In dit geval de Leidse projectontwikkelaar Oudendal.
- Dat is hét moment waarop voor alle natuur- en cultuurbeschermers alsmede openbaar bestuurders de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Maar helaas moet geconstateerd worden dat noch het Oegstgeester gemeentebestuur noch de gemeenteraad m.u.v. Hart voor Oegstgeest (HvO) de indruk wekten te begrijpen dat 'stevig bestuur' noodzakelijk is om de regie over het proces in handen te houden. Toen HvO hierover in september 2018 per motie -N.B. akkoord bevonden door het kantoor van de landsadvocaat- een prima voorstel deed werd dat door alle andere fracties weggestemd. Deugdelijke argumenten voor deze vlucht naar voren ontbraken.
- Inmiddels hebben adviesbureaus van Oudendal van B&W de gelegenheid gekregen om in het gemeentehuis eerst buurtbewoners en later raadsleden in groepjes aan de hand van vooraf door de bureaus (en Oudendal?) opgestelde lijstjes te bevragen. Een paar weken later wordt een ieder geconfronteerd met de resultaten van deze vorm van 'cherry-picking'. De opdrachtgever i.c. de projectontwikkelaar kan dan dus de resultaten kennen vóór B&W, de Raad en omwonenden worden geïnformeerd. Wie voert de regie in dit proces? In ieder geval niet de geënquêteerden en evenmin het College.
- Om nog even te laten zien wie de baas is op het landgoed zijn onlangs leidingen gelegd. En zeer onlangs zijn zonder vergunning bomen gekapt. De indruk wordt gewekt dat voorbereidingen worden getroffen t.b.v. woningbouwlocaties. Ook nu was het weer HvO die in de raadsvergadering opheldering vroeg. B&W stonden met de mond vol tanden.
Zowel College als Raad hebben nog één kans de regie terug te halen. Herplant van flinke bomen opleggen en adviesbureaus die komen vertellen hoe de procedure verder loopt pas op de plaats laten maken. De fracties (behalve HvO) krijgen vóór de komende verkiezingen nog één kans om te laten zien of ze vóór of tegen behoud van groen en cultuur zijn, vóór of tegen eigen regie over eigen grondgebied. Ruimtelijke ordening is een zaak van de gemeente, niet van de projectontwikkelaar die willens en wetens een risico heeft genomen.
- Hetzelfde verhaal geldt voor het gebied Rhijngeest en Overgeest aan de westkant van de Endegeesterstraatweg. Misschien kunnen B&W, gewekt uit hun winterslaap, intussen ook beantwoorden wie op het terrein tussen het Land van Bremmer en Geversstraat 56 (Rijks beschermd Dorpsgezicht) en achter Curium de kapzaag hebben gehanteerd. En tevens: wie heeft, en wanneer welke toezeggingen gedaan aan Centrum '45 die hebben geleid tot een ophogen op de balans van de waarde van de grond van Centrum '45? En is dat ook gebeurd met grond van andere eigenaren op de locatie Overgeest? Het prijsverschil tussen de bestemming 'maatschappelijk' en de bestemming 'wonen' scheelt meer dan een slok op een borrel!

Mr Jan J.L. de Soeten