Spijt

Onlangs las ik een artikel dat over spijt gaat. Spijt hebben we allemaal wel eens. Mensen die ouder zijn hebben meer geschiedenis dan toekomst en dan kan de vraag of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt je wakker houden. Uit dat artikel blijkt dat bijna iedereen dezelfde spijt aan het eind van het leven heeft. Dat is wonderlijk. Zoveel verschillende mensen op deze planeet met dezelfde spijt? Toch blijkt dat zo te zijn. En dat gaat zelden over dingen die we hebben gedaan. Het gaat over dingen die we niet hebben gedaan. Mensen denken dan dat ze hadden willen reizen, of een instrument hadden willen bespelen, of hadden willen kiezen voor een heel ander leven. Een camping in Frankrijk beginnen of lopen naar Santiago de Compostella. Maar ze deden het niet, ze durfden het niet, ze waren bang dat de mensen om hen heen het niet zouden snappen. Of ze dachten op dat moment dat ze echt de juiste beslissing namen. En jaren later hebben ze spijt.

Dat artikel was gebaseerd op een studie met de mooie titel "The Ideal Road Not Taken" ofwel 'de ideale weg die je niet nam' en schetst ons het volgende: De meeste mensen hebben een ideaalbeeld van zichzelf. We denken te weten wie we eigenlijk zijn. Wie bén je, en wie wil je zijn? Wij denken te weten wie die ideale ik is, maar driekwart van de mensen zeggen op hun oude dag dat ze die ideale ik niet zijn geworden.


Dat is toch vreselijk jammer. Aan het eind van je leven denken dat je dat ideaalbeeld van jezelf niet bereikt hebt. Je voornemen nooit ergens spijt van te hebben, is even simpel als onrealistisch. Dat houd je niet vol.
Daar komt nog bij dat worden wie je bent, helemaal niet zo eenvoudig is. In dit land koppelen we onze eigenwaarde aan onze prestaties. We meten eigenwaarde niet af aan onze identiteit, niet aan wie we zijn, maar aan wat we doen en wat we bereikt hebben. We denken dat wat we doen (onze carrière) en wat we bereikt hebben (ons huis, auto en onze vakanties) bepalen wie we zijn. En misschien leeft die denkfout in Oegstgeest nog iets meer dan in andere dorpen.


Arjan de Kok


Reacties: okecolumn@ziggo.nl