Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Nazanins gedachten over Nederland

Scholen in Afghanistan

column n Het onderwijssysteem in Afghanistan is anders dan in Nederland.

Onze scholen in Afghanistan beginnen vanaf zeven jaar.Tot die tijd zijn de kinderen thuis want de meeste moeders werken niet. Vanaf zes jaar gaan ze wel naar de moskee, daar leren ze het Arabische alfabet. Ze leren ook over de Islam. Sommige kinderen blijven de lessen op de moskee volgen maar niet allemaal. Het schooljaar begint in april, als de kinderen ongeveer zeven jaar zijn gaan ze naar school. Ze lopen alleen naar school om zeven uur 's ochtends. Sommigen moeten wel een half uur lopen. Ze hebben een paar uur school en dan lopen ze weer naar huis. De ouders gaan nooit mee naar school met hun kinderen. De kinderen moeten drukke wegen oversteken wat vaak heel gevaarlijk is. Soms gebeuren er ongelukken. Kinderen op die jonge leeftijd lopen niet altijd snel door. Als ze te laat zijn mogen ze niet meer de school in.

Er zijn jongens- en meisjesscholen. De scholen hebben hoge muren want de kinderen mogen niet de school uit tijdens de les en vreemden mogen de school niet in. De lokalen zijn heel saai, er is alleen een schoolbord en verder zijn de muren kaal. De kinderen dragen op school een uniform. De jongens dragen een blauwe bloes en de meisjes dragen zwarte kleren met een witte hoofddoek. Meisjes mogen geen sieraden aan en jongens mogen geen lang haar hebben. Als hun haar te lang is knippen ze het op school af. Er wordt veel straf gegeven. Wanneer ze hun huiswerk niet hebben gedaan of niet netjes gekleed zijn, of ruzie maken slaan de juffen en meesters de kinderen.


In Afghanistan wordt op school niet veel geknutseld of creatieve activiteiten gedaan. Daarom vinden de kinderen school niet leuk. Daar worden heel ouderwetse methodes gebruikt. De juffen en meesters zijn heel streng. De kinderen mogen hen niet in de ogen kijken en geen vrolijke dingen zeggen of grapjes maken. Als ze dat doen denken ze dat de kinderen geen respect hebben. We hebben in Afghanistan ook prive scholen. De methodes en hoe ze met de kinderen omgaan is beter. Maar niet iedereen kan zijn kinderen daarnaartoe sturen want de scholen zijn duur.


Toen ik in Nederland kwam, was mijn zoon drie jaar. Na een paar maanden werd hij vier en ging hij naar de basisschool. De eerste schooldag brachten mijn man en ik en mijn jongste zoon hem naar school. Ik had hem heel netjes aangekleed. Toen we daar aan kwamen zagen we heel veel kinderen met hun ouders. Ik was verbaasd en dacht waarom komen er zoveel ouders met hun kinderen naar school ? Eerst dacht ik dat er misschien iets gebeurde bijvoorbeeld dat er een verkiezingsbijeenkomst was. De ouders brachten hun kinderen naar de klas en de kinderen zeiden dag papa en dag mama. De volgende dag ging precies hetzelfde.Ik vind het heel goed en het is veilig voor de kinderen.De juffen zijn heel aardig voor de kinderen. Ze hebben een goede relatie met de kinderen en de lokalen zijn heel gezellig. Daarom vinden de kinderen school heel leuk.

Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.