Comité opgelucht over uitstel windmolens op Akzo-terrein

Vervolg van de voorpagina

Het Comité, een stichting in oprichting, is een bundeling van particulieren, diverse VvE's, buurt- en wijkverenigingen in Teylingen en Oegstgeest. Het is twee jaar geleden opgericht toen de plannen van Akzo om bij het bedrijf aan de rand van Teylingen en Oegstgeest twee windturbines van ieder 172 meter hoog neer te zetten.

"De afgelopen jaren hebben wij de windmolen-materie grondig bestudeerd. Windturbines maken infrageluid (1-20hZ), wat tot acht kilometer ver draagt en niet te dempen is. Infrageluid is niet hoorbaar, maar wel voelbaar als trillingen en ongezond voor mens en dier. Infrageluid kan hart- en vaatziekten, het windturbine-syndroom, slapeloosheid en oververmoeidheid veroorzaken. De risicogroepen zijn vooral zwangere vrouwen, ouderen en jongeren. Deze risico's zijn niet afgedekt door de huidige wet- en regelgeving in Nederland – het fenomeen windmolen is nog betrekkelijk nieuw – maar is wel al aangepast aan andere landen. Dit resulteerde in de regel in Polen en Beieren (Duitsland) van een minimale afstand van tien keer de tiphoogte tot bebouwing. Duidelijk is dat de bedrijfsgebouwen van Akzo zélf niet eens voldoen aan deze eis. Hetzelfde geldt voor de wijken Haaswijk, Klinkenbergerplas en westelijke wijken in Warmond en Sassenheim, evenals voor de inwoners van de naast Akzo gelegen jeugdgevangenis Teylingereind", aldus het comité.

Andere punten waarom het Comité fel tegen de komst van dergelijke turbines op die plek is:

- "De turbines worden 172 meter hoog; de Euromast is 180 meter. De reclamemast van de McDonalds bij station Teylingen is 35 meter. De windmolens zouden de verre omstreken domineren."
- "De provincie Zuid-Holland, die de Akzo-locatie heeft aangewezen, heeft niet ingecalculeerd dat Akzo een hoogdrempelige categoriale BRZO is (Besluit Risico Zware Ongevallen), eenvoudig gezegd: een chemieconcern, met al de nodige risico's van dien. Er worden 9000 ton licht ontvlambare brandbare stoffen opgeslagen."
- "Eerder hebben de politieke partijen van Teylingen en Oegstgeest zich in meerderheid uitgesproken tegen dit plan, al gaat de provincie over een vergunningsaanvraag."
- "In de praktijk zouden de rotorbladen van de windmolens op verschillende locaties terecht kunnen komen. De wiektoppen kunnen 400 tot 600 meter ver weg worden weggeslingerd en hebben een gewicht van tien ton (10.000 kg). De snelheid van zo'n wiektip is zo'n 300 kilometer per uur. Een groot risico in een dichtbevolkt gebied; de dichtstbijzijnde woning bevindt zich op nog geen honderd meter afstand. Jeugdgevangenis Teylingereind, diverse woningen en industrieterreinen zijn op steenworp afstand gelegen."
- "De naastgelegen Elsgeesterpolder is beschermd vogelgebied en de locatie ligt op een kruispunt van trekroutes van vleermuizen."