Kaiser Lentelezingen

lezing n Vijftig jaar geleden landde de eerste mensen ooit op de maan. Ter ere van dit jubileum staan de Kaiser Lente Lezingen dit jaar geheel in het thema van onze maan.

Er zal teruggekeken worden op de belangrijke ontwikkelingen die in die tijd binnen de ruimtevaart plaatsvonden, bezoekers leren over manen rond exoplaneten, zien hoe we de Maan kunnen gebruiken als een supergrote deeltjesdetector en werpen een blik op de spannende nieuwe mogelijkheden tot exploratie die de toekomst ons zal brengen op het gebied van de Maan.

Kijk voor meer informatie op: http://www.oudesterrewacht.nl/lentelezingen/


De eerste lezing is op zaterdag 9 maart. Dan zal Prof. Dr. Stijn Buitink bespreken waarom er voor het meten van bepaalde kosmische deeltjes een detector nodig is ter grootte van de Maan, en wat we van deze deeltjes over het Heelal kunnen leren. Hij zal uitleggen hoe het inderdaad mogelijk is om onze maan in een deeltjesdetector te veranderen.


De lezingen vinden plaats in de Oude Sterrewacht Leiden, het adres is Sterrewachtlaan 11, 2311 GP Leiden De lezingen beginnen elk om 14.00 uur, na de lezingen is er de mogelijkheid om een rondeleiding door de oude sterrewacht te volgen.


5 VWO'ers ontdekken de praktijk

leren n 38 leerlingen van verschillende middelbare scholen in Leiden en omgeving hebben zich de afgelopen vijf weken verdiept in Neurologie en Oncologie. Bedrijven op het biosciencepark en de Universiteit Leiden hebben hun deuren opengesteld voor deze doelgroep. Sprekers uit het vakgebied vertelden over hun beroep en ook patiëntverhalen kwamen voorbij. Natuurlijk mocht een stukje praktijk in de vorm van een casus uitwerken of een proef uitvoeren niet ontbreken.

De leerlingen hebben in 5 vrijdagmiddagen diverse thema's rondom neurologie of oncologie behandeld. Dit deden zij enerzijds ter oriëntatie op hun vervolgopleiding, maar ook om een kijkje te nemen bij bedrijven en verhalen te horen over de praktijk ná een vervolgopleiding. Met deze praktijkkennis kunnen de leerlingen later beter een keuze maken over hun vervolgopleiding. De leerlingen doen op vrijwillige basis mee en kiezen voor één van beide thema's. Voor deelname aan dit project genaamd "Leren over Leven" (georganiseerd door Technolab Leiden), krijgen de leerlingen vrij van hun reguliere lessen op school.

Aanstaande vrijdag presenteren de leerlingen hun ervaringen aan ouders, bedrijven, leraren en andere geïnteresseerden. Dit doen zij in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden, waar ook wethouder Martine Leewis de leerlingen zal toespreken en haar waardering voor het project zal toelichten. De leerlingen krijgen een certificaat als bewijs van hun deelname.