Afbeelding
Foto:

Ongeneeslijk ziek…en nu?

scarabee n Op 25 februari organiseert inloophuis Scarabee een bijeenkomst over kanker en ongeneeslijk ziek zijn. Nynke Humalda verzorgt de inleiding en begeleidt het gesprek.

Kanker en ongeneeslijk ziek. Wat gebeurt er met jou of degenen naast je als de diagnose ongeneeslijk ziek krijgt? Ineens wordt eindigheid van leven heel concreet. Wat zijn je wensen, dromen en gedachten of die van naasten? Kun je dit delen met je dierbaren? De één praat hier makkelijk over. De ander is angstig, heeft duizend vragen, wordt boos of ontkent.
Nynke Humalda vertelt deze avond over eindigheid en gaat met je in gesprek met als doel om "straks" bespreekbaar en toegankelijk te maken. Daarnaast kun je onderzoeken of de besloten ontmoetingsgroep (4 bijeenkomsten) die binnenkort start, je extra kan ondersteunen in de tijd die volgt.
We heten je van harte welkom bij Inloophuis Scarabee op de Oude Vest 17 in Leiden. De koffie staat klaar vanaf 19.15 uur en de toegang is gratis. We starten om 19.30 uur. Aanmelden is niet verplicht maar wel prettig: cafe.scarabee@gmail.com
Nieuwsgierig naar wie Nynke is? Neem eens een kijkje op haar website: www.saddha.nl


Heilige Onrust

Lezing&Gesprek n Oude geloofszekerheden verdampen. Veel mensen kunnen weinig meer met de traditionele geloofsleer. Maar de behoefte aan spirituele verdieping en geloofsvernieuwing leeft enorm.

Met 'Heilige Onrust. Een pelgrimage naar het hart van religie' (Uitgeverij Ten Have) schreef Frits de Lange een boek voor hen die het besef hebben van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar dat moeilijk onder woorden kunnen brengen. De Lange zoekt naar nieuwe wegen, en gaat daarvoor te rade bij de moderne pelgrim, die tegenwoordig massaal naar Santiago de Compostella trekt. Voor de pelgrim 2.0 telt niet de kerkelijke leer, maar de spirituele en fysieke ervaring van de reis zelf. Ze voelen zich door iets of iemand (is dat 'God'?) geroepen om op pad te gaan. Veel theologie zit in het hoofd – zeker bij protestanten. Het gaat over de leer. Maar dit is volgens Frits de Lange de kern van geloven: opstaan, in beweging komen, de ene voet voor de andere zetten. "Voor mij is de kern van geloof dat je de moed hebt om elke morgen opnieuw uit bed te stappen, te verlangen naar beter, voller, rechtvaardiger leven, en de hoop niet opgeeft dat het er ooit van komt." In het spoor van de moderne pelgrim probeert De Lange tot het hart van de joods-christelijke traditie door te dringen.
Frits de Lange is hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen. www.fritsdelange.nl

Dorpscentrum Bomenzaal, woensdag 27 februari, 20.00 – 22.00 uur. Richtbedrag € 5, Gerrie Kooijman 06-1839 2604
Aart Verburg, 06-1338 5961