Afbeelding
Foto: Foto: PR

Nieuwe visie: een mooier paradijs voor de oude Egyptenaren

lezen n Kunsthistorica Corina Zuiderduin overhandigde afgelopen vrijdag, 15 februari, het boek Het Mooie Westen, mythen en symbolen in Egypte aan Wim Weijland, directeur van Rijksmuseum van Oudheden.

Het boek is bijzonder opmerkelijk omdat het een nieuwe visie biedt op het Egyptische wereldbeeld. Zo toont de Oegstgeestse onder meer aan dat het Egyptisch paradijs niet bestaat uit zware landarbeid dat de dode moest verrichten, zoals tot nu tot wordt aangenomen. Volgens haar zijn de paradijsvelden, die in dodenboeken steevast met oogst en zaaiscènes worden weergegeven, een vorm van beeldspraak. De Egyptenaar oogst de resultaten van zijn edele handelingen die hij tijdens zijn leven heeft verricht. In het boek worden diverse aspecten van de oude Egyptenaren in een ander licht geplaatst. Het blijkt dat hun levensvisie op logische denkbeelden is gebaseerd en dat de Egyptische godenwereld een samenhangend geheel is dat goed te begrijpen is.


Het Mooie Westen gaat over de schoonheid en wijsheid die achter de beelden van Egypte verborgen ligt. Het boek kwam tot stand onder begeleiding van Olaf Kaper, hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schreef ook het voorwoord. Aan de hand van prachtige afbeeldingen worden mythen en symbolen stap voor stap uitgelegd.

Het boek is verkrijgbaar bij het Rijksmuseum van Oudheden en in de Rijnlandse boekhandel.

Op donderdag 7 maart geeft Corina Zuiderduin een lezing in de Rijnlandse boekhandel in Oegstgeest.