Ook Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt (midden) nam deel aan de symbolische start van het Open Innovatie Lab. | Foto Wil van Elk
Ook Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt (midden) nam deel aan de symbolische start van het Open Innovatie Lab. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Symbolische start Open Innovatie Lab

leren n De startbijeenkomst van het Open Innovatielab op het bouwterrein naast Corpus op 8 februari was een zeer geslaagde bijeenkomst. Samen Groeien was het thema.

Ook Paul Dirkse, wethouder kennis, onderwijs, sport en financiƫn van de gemeente Leiden, was hierbij aanwezig. Tevens nam Marjolijn van der Jagt, Dorpsmarketeer Oegstgeest, deel aan het gebeuren. Veel en verschillende bedrijven en organisaties willen een bijdrage leveren aan het Open Innovatie Lab. Er werden challenges uitgewerkt door de bedrijven in de volgende thema's: Energie, Circulair, Groen, Water, Life Science en Chemie. Studenten moeten de komende weken aan deze uitdagingen gaan werken.

De ambities zijn hoog en de doelen gesteld. "We moeten van het gas af, we moeten anders bouwen, anders met energie omgaan, met voedsel, mensen en onze omgeving. Allemaal vragen naar technische innovaties, oplossingen en arbeid. Maar de handen en hoofden die deze uitdagingen aan zullen moeten gaan, die samen tot de nodige innovaties zullen moeten komen en hier praktische toepassingen voor moeten vinden, die mensen zijn er nog niet, en ze zitten verontrustend genoeg op dit moment ook nog niet in de schoolbanken."

Met het Open Innovatie Lab willen betrokken partners in de regio techniekonderwijs aantrekkelijker maken door innovatie en het bedrijfsleven aan het onderwijs te koppelen. Ook wil men de instroom in het technisch onderwijs vergroten. Tevens wordt er een basis gelegd voor de samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven die nodig zullen zijn om de aansluiting om de (technische) arbeidsmarkt duurzaam te verbeteren.

Dit onderwijs en gekoppelde activiteiten zullen deels plaatsvinden in de stad, het dorp en bij bedrijven, maar ook deels in en rondom het nieuw te bouwen Open Innovatie Lab, een circulair paviljoen op het Oegstgeester gedeelte van het Bio Science Park. Een inspirerende plek waar techniek en innovatie vanzelfsprekend zijn, en waar de gemeenschap elkaar kan treffen om informatie en innovatie uit te wisselen, elkaar te enthousiasmeren en de verhalen te vertellen die voor de regio zo belangrijk zijn.


Strandexcursie Katwijk

wandelen n De Strandgroep van IVN regio Leiden organiseert op zaterdag 23 februari een strandexcursie voor het hele gezin over wat je vindt en ontdekt in de zee en op het strand. Tijdstip: 13.00-15.00 uur. Verzamelen: parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg in Katwijk aan Zee, op de hoek bij de KNRM-loods.

De excursie is gratis en voor alle leeftijden. Aanmelden niet nodig.