Sabine Weyer. Bach is voor mij het begin van alles. | Foto Vitùc & Martin Teschner
Sabine Weyer. Bach is voor mij het begin van alles. | Foto Vitùc & Martin Teschner Foto: Vitùc & Martin Teschner

Van pianosonates, sterke vrouwen en Bach

muziek n In de Zondagmatinee van 24 februari om 16.00 uur speelt Sabine Weyer Bach, Schumann en Chopin. Op de prachtige vleugel die De Paulus rijk is. Voor de bekende muziekjournaliste Wenneke Savenije aanleiding een vraaggesprek met deze rijzende ster aan te knopen. Met toestemming enkele passages daaruit.

Naast een recente, hooggeprezen opname van Sjostakovitsj' Tweede pianoconcert, van Sabine Weyer onder meer een cd die Bach to the Future heet. Hierover zegt ze: "Bach is voor mij het begin van alles. Ik ben ervan overtuigd dat onze westerse muziekgeschiedenis dankzij Bach volledig van koers is 'veranderd' tot wat zij nu is. Meer persoonlijk hou ik van zijn muziek vanwege de oneindige structuur en de spiritualiteit en diepe religiositeit die haar kenmerkt." Schumann vond Bach het moreel versterkt, Chopin verdiepte zich er evenzeer in.

Sabine Weyer: "In Chopins Tweede pianosonate zijn er reminiscenties aan Bach en toespelingen op Beethoven. Denk aan de Marche funèbre daarin, een begrafenisstoet zoals in Beethovens Twaalfde pianosonate. Chopin voltooide deze sonate in 1840 terwijl hij in het buitenhuis van de schrijfster George Sand in Nohant verbleef, vlakbij Parijs. Zij noteerde: 'Hij sloot zich dagenlang in zijn kamer op, huilend, ijsberend, zijn pennen openbrekend. Honderdmaal hoorde ik hem een thema herhalen of een enkele maat veranderen. Met een wanhopig doorzettingsvermogen bleef hij zoeken naar de juiste vorm. Hij kon zes weken aan een pagina spenderen, om die uiteindelijk net zo te schrijven als bij zijn eerste inval.''' Tussen hen bloeide een verhouding op. Maar nu Schumann, zonder zijn liefde voor de jonge, briljante pianiste Clara Wieck had hij zijn Eerste pianosonate niet geschreven en ook zij was een sterke vrouw. "Terwijl hij daaraan werkte, probeerde vader Wieck de twee geliefden uit elkaar te drijven door Clara ver weg te sturen. Zelf verklaarde hij dat deze sonate componeren voor hem een middel was om met haar te communiceren. Het werk geeft uitdrukking aan heftige gevoelens van verdriet, pijn, diepe liefde, toewijding." Het gehele interview staat in het muziekmagazine De Nieuwe Muze.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel of via muziekkamer-oegstgeest.org. N.B. wie twee tickets à € 25 ineens afneemt, krijgt een cd van Sabine Weyer cadeau – zie hiervoor de website.