De aanwezigen lieten in de bijeenkomst weten wat zij belangrijk vinden. | Foto Willemien Timmers
De aanwezigen lieten in de bijeenkomst weten wat zij belangrijk vinden. | Foto Willemien Timmers Foto:

Veel belangstelling voor informatieavond gebied De Geesten

wonen n De informatieavond over het bestemmingsplan van gebied 'De Geesten' werd op woensdagavond 6 februari drukbezocht.

Meer dan tachtig bewoners waren naar het gemeentehuis gekomen om hun mening te laten horen over de inrichting van de gebieden Wilhelminapark, Endegeest en Overgeest.
Over niet al te lange tijd (in 2020 zal het liggende bestemmingsplan worden herzien) moet er een goede gebiedsvisie liggen voor dit mooie stuk Oegstgeest, en dus haalde de gemeente bij de bewoners wensen en bedenkingen op. Zeker nu de Oudendal-groep eigenaar is geworden van landgoed Endegeest, en het gebied achter het gemeentehuis waar Centrum '45 vertrekt (Overgeest), ontwikkeld gaat worden.
In beide gebieden zou Oegstgeest graag zien dat er huizen gebouwd gaan worden, iets waar omwonenden logischerwijs tegenop zien. Zij vrezen toenemende drukte in het gebied als er woningen komen.
Wellicht dat in het gebied ook een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (de Prof. Dr. Leo Kannerschool) en misschien zelfs een internationale basisschool zullen verrijzen. De plannen hiertoe krijgen steeds vastere vorm.
Tot en met 21 februari kan nog een digitale vragenlijst over het gebied online ingevuld worden. De presentatie is op de website van de gemeente Oegstgeest (www.oegstgeest.nl) nog te bekijken.


Oegstgeest krijgt 'Idylle' voor wilde bijen en vlinders

natuur n Bijen en vlinders hebben bloemrijk gebied nodig om te kunnen leven. Langs het Lotte Stam – Beesepad in Oegstgeest legt de gemeente een nieuw perceel bloemrijk grasland (een zogenaamde vlinder- en bijenidylle) aan met daarop een bijenhotel.

Een prachtige plek voor bijen, vlinders én mensen. Het gebied sluit aan op de bestaande ecologische bermen die Oegstgeest al rijk is en waarin de natuur zijn eigen weg kan gaan.

De totstandkoming van het gebied is een samenwerking tussen de gemeente Oegstgeest, Groene Cirkels Bijenlandschap en de Vlinderstichting.

De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Idylle zijn inmiddels afgerond. Op woensdag 20 februari zaaien kinderen van groep 6 van basisschool Joris de Witte samen met de gemeente en de Vlinderstichting het grasland in met inheemse bloemsoorten.

De officiële opening van het bloemrijke grasland vindt plaats op woensdag 22 mei.


Nighttrailers lopen 550 euro bij elkaar voor Hospice De Mare

geven n Hospice de Mare in Oegstgeest was erg blij met het initiatief van WeRun4All om de opbrengst van de Nighttrail te schenken aan dit mooie doel in Oegstgeest.

Bij de start op zaterdagavond 19 januari spraken Nelly van der Does en Louise Drabbe namens Hospice De Mare de nighttrailers al bewonderend toe. Door de inleg van alle lopers was er al een mooi bedrag opgehaald. Met een extra bijdrage van Chris Schollaardt van Café de Gouwe (de gezelligste huiskamer van Oegstgeest) konden Rob en Arnoud namens WeRun4All een nog hoger bedrag aan Hospice De Mare overhandigen dan waar zij eerder op gehoopt hadden.

De Nighttrail (een sponsorloop van Stichting We run4all in het donker met hoofdlampjes) ging langs mooie groene plekken van Oegstgeest én in het donker. In drie snelheidsgroepen liep iedereen met een hoofdlampje een mooie route door Oegstgeest en Leiden. Het gemeentehuis van Oegstgeest ging speciaal open om start en finishlocatie te zijn.

Na afloop werd nog lang nagepraat over de Nighttrail bij Café de Gouwe waar alle lopers een welverdiende chocomelk dronken. WeRun4All bedankt alle lopers die deze prachtige editie hebben meegelopen en natuurlijk ook gemeente Oegstgeest en Café de Gouwe voor een succesvolle Nighttrail 2019.

WeRun4All gaf een mooi bedrag aan Hospice De Mare  | Foto PR