Plan windmolens AkzoNobel even in ijskast

SASSENHEIM n Het voornemen van AkzoNobel om drie nogal forse windmolens te plaatsen op eigen terrein, het Wiert Willemsz. Sikkens Windpark, wordt uitgesteld. Eind 2019 zal er opnieuw naar worden gekeken.

Eerder werd dit al aan de Oegstgeester raad medegedeeld door het college naar aanleiding van vragen van raadslid Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest).

AkzoNobel wil alle energie die op de locatie in Sassenheim wordt verbruikt in eigen beheer duurzaam en kostendekkend opwekken. Daartoe is enige tijd geleden het project voor het windpark gestart. Het terrein van AkzoNobel is door de provincie ook aangeduid als geschikt voor windenergie. In 2017 zijn er inloopavonden gehouden. Er is een klankbordgroep opgestart, waarmee overleg is geweest over onderwerpen als veiligheid, hinder, vergunningaanvraag en participatie. AkzoNobel heeft aangegeven dit initiatief, voor nu, te moeten staken als gevolg van het prioriteren van lopende zaken binnen het bedrijf. Tot eind 2019, zo is de verwachting. (Nico Kuyt)


Dertien procent minder inbraken in Zuid-Holland

veiligheid n Op basis van de cijfers van Misdaad in Kaart, gepubliceerd door Politie.nl, heeft het bedrijf Slotenmaker 365 een onderzoek laten uitvoeren naar alle inbraken in 2018 in de provincie Zuid-Holland.

Wat onder andere opvalt in het onderzoek in gemeente Zuid-Holland:
Gemeente Zoeterwoude heeft als kleinste gemeente de grootste daling in het aantal inbraken van 70% en in verhouding het minste inbraken. Er zijn meer dan twee keer zoveel inbraken in Delft en Rotterdam als in Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Leiden.

In 2018 vonden in Oegstgeest gemiddeld 15,07 inbraken per 10.000 inwoners plaats. Ter vergelijking: In Leiden was dit 11,34, in Leiderdorp 9,19, in Teylingen 9,84, in Katwijk 7,24 en in Wassenaar 22,62.
Concreet: in Oegstgeest werd er in 2018 36 maal een inbraak gemeld. In 2017 was dit 38 keer (een daling van 5,3 procent)

De meeste inbraken vonden in plaats in Westvoorne. Met 14508 inwoners heeft deze gemeente 32,40 inbraken per 10.000 inwoners. De dubieuze tweede plek is voor Gemeente Midden-Delfland met een gemiddelde van 27,41 inbraken per 10.000 inwoners terwijl er 19338 mensen wonen. Daarna volgen Delft, Gouda en Wassenaar.

De minste inbraken vonden plaats in Zoeterwoude. De kleine gemeente staat trots bovenaan: 8430 inwoners en een gemiddeld van 3,56 inbraken per 10.000 inwoners. Een goede tweede is gemeente Molenlanden met een gemiddeld aantal inbraken van 4,11 op 43846 inwoners. Krimpen aan de IJssel bekleedt de derde plaats in dit klassement. Daarna volgen Rijswijk en Lansingerland.


Oegstgeest moedigt aan tuinen te vergroenen: Operatie Steenbreek

politiek n In onze maatschappij zijn we eraan gewend om onze leefomgeving zo veel mogelijk naar ons gemak in te richten. Steeds meer mensen bestraten hun tuin (bijna) volledig. "En dat is geen goede ontwikkeling", laat een woordvoerder van het Oegstgeester gemeentehuis weten.

Te veel bestrating in tuinen zorgt namelijk voor extra wateroverlast tijdens hoosbuien en verkleint het leefgebied voor insecten en vogels."Daarom willen we onze inwoners de komende jaren aan gaan moedigen om hun tuin te vergroenen: Minder stenen en meer groen en gras."

Operatie Steenbreek: Zo heet de organisatie die iedereen in Nederland wil enthousiasmeren om de tuin te vergroenen.
Gemeente Oegstgeest onderschrijft hun doelstellingen en ziet ook graag dat inwoners samen met deze organisatie voor een klimaatbestendige, gezonde en groene leefomgeving te zorgen. "Daarom ondertekenen wij vrijdag 15 februari een overeenkomst met vertegenwoordigers van Operatie Steenbreek."

Zelf wil de gemeente natuurlijk graag het goede voorbeeld geven door zelf ook enkele tegels uit de openbare ruimte te verwijderen en te vervangen door planten. "We beginnen op vrijdag 15 februari. Wethouder Duurzaamheid Matthijs Huizing zal bij het aangaan van de overeenkomst met Operatie Steenbreek een tegel in de openbare ruimte ergens bij Winkelcentrum Lange Voort, vervangen door groen."


Verhalenavond Groene Kerkje succes

herdenken n Monuta organiseerde op vrijdag 8 februari een avond waar bijzondere verhalen over het Groene Kerkje werden verteld. Veel geïnteresseerden bezochten de bijeenkomst.

Marie Thérèse Stierman vertelde de aanwezigen over de geschiedenis van het kerkje. Uitvaartverzorger Sandra Tom sprak openhartig over waarom ze voor dit vak heeft gekozen. Naast de verhalen over het orgel, zorgde Hans de Jong voor de muzikale omlijsting. "Ik ben blij verrast door alle verhalen. Bijzonder om te horen, terwijl ik al jaren zo dichtbij het kerkje woon", aldus een bezoeker.

Sommige bezoekers wisten niet dat het kerkje ook af te huren is voor een bijzonder afscheid zonder dat er een kerkelijk tintje aan gegeven wordt. Daarnaast gaven de bezoekers aan dat het goed is om eens bewust stil te staan bij de uitvaart en de mogelijkheden.