Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Lima-Peru-2006 n Strafverzwaring, hoe te voorkomen?

Het hoger beroep van drugskoeriers Nico en zijn maat lijkt te leiden tot een verhoging van de straf in plaats van verlaging. Het gerechtshof ziet hen als leden van een misdadige organisatie. Niet als individueel ingehuurde simpele cocaïne smokkelaars. Waarop hun aanvankelijke veroordeling is gebaseerd. Die nieuwe beschuldiging is niet terecht, menen Nico en Zwerver. Zij besluiten dat Zwerver de situatie aan de Nederlandse consul zal voorleggen.
Die neemt contact op met de vertrouwensadvocaat van de ambassade. In een bijeenkomst is men het met elkaar eens dat veroordeling tot een hogere straf vanwege bendelidmaatschap aanvechtbaar is. De beschuldigden zijn gewoon als koeriers naar Peru gestuurd, meer niet. Maar, zegt de advocaat, zolang zij vast blijven houden aan hun onwaarschijnlijk verhaal, dan hoeven ze niet op veel sympathie te rekenen. Namelijk hun verweer dat ze niet naar Peru gekomen waren om cocaïne te smokkelen, maar voor diamant kwamen. En dat tot hun verrassing in de meegegeven pakjes cocaïne zat, dat was niet hun bedoeling. Geen sprake van. Dat diamant in Peru niet als delfstof voorhanden is maakt hun verhaal wel erg onwaarschijnlijk. Zo'n doorzichtig verweer kan worden opgevat als minachting voor het hof.
Zwerver neemt het op zich dit aan Nico duidelijk te maken. Tijdens het eerstvolgende gesprek in de gevangenis besluit hij niet meer voor het diamantverhaal te gaan. Beide drugskoeriers zijn aanwezig bij de nieuwe zitting. Inmiddels zijn ze gebrouilleerd geraakt en communiceren niet meer. Die maat blijft aan het diamant vasthouden totdat de rechtbank, ingelicht door de advocaat, hem erop wijst dat Nico tot een ander inzicht is gekomen. De maat kijkt schuin opzij naar Nico naast hem, die lichtjes knikt. Tsja, hij dan ook maar van het diamant af.
Het proces kan afgerond worden. De dreigende strafverhoging gaat niet door. Vrij kort daarna heeft Nico de definitief vastgestelde straftermijn erop zitten en kan hij de gevangenis verlaten.


Opbrengst

collecte n De Hersenstichting bedankt collectanten en gulle gevers van Oegstgeest met de mooie opbrengst van 3.837,19 Euro. Met dit bedrag kan de Hersenstichting weer goed werk verrichten.

www.hersenstichting.nl


Marifonie

cursus n In het voorjaar is er weer een cursus Marifonie bij K&O Katwijk. Deze cursus bereidt u voor op het verkrijgen van het basiscertificaat Marifonie.

De marifoon is een belangrijk veiligheidsmiddel aan boord. Vooral op de doorgaande vaarwegen, waar beroeps- en pleziervaart elkaar kruisen, is de marifoon het communicatiemiddel bij uitstek. Je kunt een marifoon zowel op zee als op de binnenwateren gebruiken. Kosten : €45,- Exclusief cursusboek/studiewijzer en examengeld. Lesdata : donderdag 14 en 21 maart. Tijd : 19.30- 21.30 uur. www.kenokatwijk.nl