Bibliotheek en K&O vieren fusie

cultuur n In een volle hal, de hal tussen de Bibliotheek Bollenstreek en Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, werd op 31 januari de fusie tussen beide instituten gevierd.

Door Willemien Timmers

Hans Portengen, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Bollenstreek en Gerard Wuisman, tot 1 januari voorzitter van K&O Oegstgeest, spraken zich beiden positief uit over het fusieproces en de nieuw ontstane organisatie.
Wuisman: "Begin 2017 werd ik voorzitter van K&O Oegstgeest, en mijn opdracht was om het aanbod van de volksuniversiteit te continueren en uit te bouwen. Er was echter één probleem: er waren niet genoeg financiën. Jarenlang kwamen wij rond met behulp van een mooi subsidiebedrag dat we van de gemeente kregen, maar de politiek besliste anders. We moesten financieel zelfstandig gaan worden, en dus was een koerswending nodig. Dus hebben we onze knopen geteld en kwamen tot de conclusie dat we alleen niet exploitabel verder konden." Omdat men het sluiten van K&O geen goed idee vond, werd gezocht naar alternatieven. "We zijn daarom in gesprek gegaan met BplusC in Leiden en met de Bibliotheek Bollenstreek. We zijn blij dat we er met deze laatste uitgekomen zijn, en we nu als één organisatie verder gaan. Beiden hebben we een brede doelstelling op het gebied van educatie en (culturele) ontwikkeling van de inwoners van Oegstgeest. Per 1 januari 2019 is K&O dus verdwenen, maar gelukkig zijn de docenten, de coördinatoren en één medewerker gebleven. We zijn dankbaar voor deze continuïteit."
Bibliotheek-directeur Hans Portengen benadrukte de veranderingen die binnen de bibliotheken in Nederland plaatshebben. "Onze uitleenfunctie is in de loop der jaren, vergeleken met de jaren tachtig, ongeveer driemaal zo klein geworden. Dus hebben wij de opdracht gekregen om te verbreden."

Lees verder op pagina 5