Afbeelding
Foto:

Oegstgeest in vogelvlucht: druk en divers

Het is druk in Oegstgeest met 3.700 inwoners per vierkante kilometer. Dit is veel meer dan in vergelijkbare gemeenten als Leiderdorp en Voorschoten.

De afgelopen 10 jaar kwamen er 2.000 mensen meer in Oegstgeest wonen. Deze mensen komen door meer woningen, denkt u. Ja, maar slechts voor een deel. De stijging van het gemiddelde aantal bewoners met 8% tot 2,32 per woning is een grotere factor. Door beter benutten van bestaande woningen kan Oegstgeest blijven bijdragen aan minder druk op de woningmarkt. Want veel kleine huishoudens wonen in grote huizen. Die komen door natuurlijk verloop beschikbaar voor grotere gezinnen. Dit element zou het bestuur van de gemeente moeten betrekken bij de woonvisie.

Ook de diversiteit is de laatste jaren toegenomen doordat een derde van de nieuwkomers uit het buitenland kwam. Nu is 77% van de inwoners autochtoon. Van de 23% immigranten is 15% Westers en 8% niet-Westers. De diversiteit zal verder toenemen. Door doorgaande immigratie voor een beter leefklimaat. En via vestiging van bedrijven en andere organisaties, die met hun werknemers de Noordzee oversteken wegens de Brexit.

Dus veel verkeer, waarin we meer divers moeten bewegen. Naast combineren van ritten en fietsen is lopen met een boodschappentrolley een goed idee.
Buiten bewegen is prima, vooral voor golfers. Je ziet ze soms stoppen om hun swing te oefenen. Dat is een risico, want politieke partijen zoeken mensen die hun rug recht houden bij het draaien.

Met auto's moet je verstandig omgaan. Soms hoor je dat één auto beter is voor het milieu dan twee auto's. Dit lijkt een misverstand. Want met één auto rijd je extra kilometers om partner, kinderen of ouderen te brengen en te halen als je zelf ook een auto nodig hebt. Maak je dus niet druk.

Simon Vogel


OC verwelkomt nieuwe columnist

Vanaf eind oktober schrijven oud-raadsleden Marlene Simoons (D66) en Tim van Tongeren (Progressief Oegstgeest) afwisselend een (politieke) column voor de Oegstgeester Courant. Daar is vanaf deze week Simon Vogel (Hart voor Oegstgeest) bijgekomen.

Zo eens in de zes weken laat ook hij zijn gedachten gaan over de dingen die spelen op het politieke toneel van Oegstgeest.

Vanzelfsprekend is de inhoud van de column voor de verantwoordelijkheid van de schrijvers. Reageren kan altijd via redactie@oegstgeestercourant.nl.