Wethouder Jan Nieuwenhuis was direct betrokken bij de 'eerste paal' van het hoofdkantoor. | Foto Wil van Elk
Wethouder Jan Nieuwenhuis was direct betrokken bij de 'eerste paal' van het hoofdkantoor. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

DuPont slaat eerste paal voor nieuw Europees hoofdkantoor

bouwen n In de partytent aan de rand van het bouwperceel was het behaaglijk warm, wel zo fijn voor de genodigden. De voertaal van de toespraken was Engels. Het slaan van de 'eerste' paal op donderdag 24 januari, voor een nieuw gebouw voor DuPont Industrial Biosciences in Nieuw Rhijngeest, gebeurde wel buiten in de kou.

Door Wil van Elk

Oegstgeestenaar John Coulier was ook onder de genodigden: "Ik adviseerde om ook Dura Vermeer te betrekken bij de prijsvraag voor het maken van een ontwerp". Dat was een goede zet, want Dura Vermeer kreeg de opdracht omdat ze het mooiste ontwerp hebben aangeboden, bouwen voor de beoogde prijs en ook nog eens opleveren binnen de gevraagde tijd. Job Dura was een van de sprekers die middag. Simon Herriott, van DuPont Industrial Biosciences, speciaal voor deze gelegenheid uit Amerika overgekomen, daagde zichzelf uit om meerdere keren 'Oegstgeest' uit te spreken. Ook sprak hij met enige humor over de 'eerste' paal die na de toespraken zou worden geslagen terwijl er al een paar honderd in de grond zaten.

Van het 'slaan' van de eerste paal was overigens geen sprake. Een select gezelschap van bestuursleden van DuPont klom samen met wethouder Jan Nieuwenhuis op een hei-installatie. De betonnen paal stond geklemd in het midden tussen vier hydraulische zuilen die de paal in meerdere sessies een paar meter naar beneden drukten, keurig recht. Het proces werd voortdurend gecontroleerd en waar nodig aangepast. Geen harde klappen dus: de paal ging vrijwel geluidloos de grond in, onopgemerkt door de ernaast huizende roestige man van Corpus die zich er dan ook niets van aantrok.

DuPont heeft al een vestiging in het Leidse Bio Science park maar die is allang uit zijn jasje gegroeid. De nieuwe vestiging in Oegstgeest wordt de nieuwe hoofdvestiging van het bedrijf. Het personeel, getuige van de feestelijke start, spreekt vol lof over het bedrijf en vertelt enthousiast over de producten die ze maken. Producten die met de enzymen die DuPont ontwikkelen doen wat ze moeten doen, lang houdbaar zijn en overal in het dagelijkse leven worden gebruikt.