Afbeelding
Foto: Eric van Leeuwen

Rijnlands presents: De goede mens van Sezuan

'Ze is goed, maar ik ben bang dat ze onder deze zware omstandigheden zal falen'

toneel n Drie goden gaan op zoek naar een goed mens. Ze komen in de Chinese stad Sezuan aan. Daar worden ze door iedereen buitengesloten. Alleen het hoertje Shen Te is bereid hen onderdak te verschaffen. Een goed mens! De goden belonen haar met een fiks bedrag. Shen Te koopt een tabakswinkeltje. Onmiddellijk wordt ze belaagd door familie, vrienden en buurtgenoten, die van haar rijkdom willen meegenieten. Gelukkig helpt haar neef Shui Ta haar, de geldwolven van zich af te houden.

Dan opeens verdwijnt Shen Te. De inwoners van Sezuan beginnen haar zelfs een beetje te missen. Alleen de vraag blijft: waarom verdwijnt iemand opeens van de aardbodem?
De ontmaskering volgt in de rechtbank, de goden keren tijdelijk terug en doen uitspraak: was Shen Te wel een goed mens?

Der gute Mensch von Sezuan werd in 1943 voor het eerst in Zürich opgevoerd. Bertolt Brecht was voor de Nazis uitgeweken naar Californië, zijn theaterstuk naar het neutrale Zwitserland. Het verhaal is nog steeds een akelig modern stuk. Een verhaal over een goed mens die alleen kan overleven in de harde wereld door ook slecht te zijn.
Brecht's hele dramatheorie bundelt zich in het stuk. Zo maakt het publiek maakt kennis met episches Theater, Verfremdungseffekte, Bühnenmasken en Lieder als Kommentar.

"I am a mail pilot without mail. You can't understand what that means. Damned emails."

Meer dan 80 leerlingen en vele docenten hebben maanden enthousiast aan de productie van 2019 gewerkt. De show is – net als het Rijnlands Lyceum Oegstgeest – tweetaling: Nederlands en Engels
Het stuk wordt muzikaal begeleid door het RLOrkest. Bezoekers zullen genieten van onder andere: Genesis, Tears for Fears, Kraftwerk, Nena, Falco, Alphaville, Heino, Trio, einstürzende Neubauten und viele andere.

Oegstgeestenaren worden uitgenodigd de uitvoering bij te wonen op één van de volgende speeldata:
De première is op zaterdag 16 februari. De overige voorstellingen vinden plaats op zondag 17, maandag 18, woensdag 20 en donderdag 21 februari. Aanvang: 20.00 uur in de aula van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest, Apollolaan 1 te Oegstgeest.

Kaarten zijn telefonisch te reserveren van maandag 28 januari tot en met vrijdag 1 februari via telefoonnummer 071-5193537 tussen 16.00 en 17.00 uur. In het weekend spreekt men in op het antwoordapparaat. (Alleen dit nummer bellen, het is namelijk niet mogelijk te reserveren via de receptie.) Kaarten kosten 5 euro per stuk.
Gereserveerde kaarten zullen op naam worden klaargelegd bij de entree op de avond van uw keuze. Dan kan men ook de kaarten betalen.

"Dames en heren, het spijt ons.
We weten dat dit einde slecht is.
Zoveel onbeantwoorde vragen.
Ook wij willen u een duidelijk happy end geven,
Een spectaculair einde,
Zodat u anderen kunt vertellen hoe u vanavond genoten heeft en onze show kunt aanbevelen,
Het zou zo'n verspilling van alle moeite zijn als niemand anders onze show zou zien.
En we bedoelden het goed, echt waar."