Afbeelding
Foto:

Siska van der Plas

Altijd boeiend als ik jongeren spreek die een niet alledaagse studie doen en daar vol enthousiasme over vertellen. Siska van der Plas is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Op school was ik altijd al zeer geïnteresseerd in het vak Geschiedenis en haalde daar ook hoge cijfers voor. Ik las veel boeken over de Griekse Mythologie, over Keizers, Goden, Sagen en dat soort dingen en vond dat erg interessant. Mijn moeder nam mij vaak mee naar musea en ook dat vond ik supergaaf en hoefde dan ook niet lang na te denken over welke studie ik zou gaan volgen. Inderdaad Geschiedenis.

In het tweede jaar heb ik mij gespecialiseerd in de geschiedenis van de Middeleeuwen tussen de jaren 500 en 1500. Met name de sociale geschiedenis, de structuren en het menselijke aspect boeit mij erg. Momenteel studeer ik voor het behalen van mijn Bachelor of Arts en werk aan mijn scriptie over Vikingen in combinatie met het onderwerp Mediëvalisme en daarvan is de essentie hoe mensen nu denken over hoe de Middeleeuwen toen waren. Opvallend is daarbij de romantisering en het idee dat vrouwen in die tijd allemaal stoer waren, zoals het nu in films en series zoals 'Vikings' wordt weergegeven, maar dat kijkt natuurlijk wel lekker.

Daarna wil ik doorgaan voor mijn Masters en hopelijk een stageplek bij een culturele instelling zoals het Rijksmuseum Oudheden. Ik zou het heerlijk vinden om uiteindelijk promotie te kunnen maken voor geschiedenis en bij te kunnen dragen aan het culturele bewustzijn en inzicht te kunnen geven welke lessen wij uit het verleden kunnen leren.

Vaak krijg ik de vraag: 'Maar wat kan je er mee worden?'. Het antwoord is voor mij eenvoudig. Gelukkig zijn met dingen doen die je interesse hebben. Dat zou kunnen zijn werken in een museum of docent geschiedenis of maatschappijleer. Ik heb nog geen concreet idee, maar loop ongetwijfeld tegen iets aan. Het mooiste zou zijn om een concept te bedenken hoe ik ogenschijnlijk niet in geschiedenis geïnteresseerde jongeren op eigentijdse wijze, zeg maar bij de hand zou kunnen nemen om hen er kennis mee te laten maken.

Waar ik ook veel plezier aan beleef is mijn bijbaan bij Albert Heijn zaterdagmorgen op de broodafdeling aan de De Kempenaerstraat. Even ter afwisseling van de studie over oudheden, werken met heerlijk vers brood voor de klanten van vandaag en morgen".
Tja Siska, zeer opmerkelijk!


Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding