Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Lima-Peru-2000 n Voortschrijdend inzicht.

"Nee, geen goed idee. Zoiets doe je niet". Het gaat over de opleiding van Harold, dertien jaar oud. Goed in sport, in het bijzonder basketbal en diverse takken van atletiek. Zijn schoolwerk lijdt eronder. Komt elke dag te moe thuis voor zijn huiswerk, elke dag. In het weekend vertegenwoordigt hij "El Salesiano" met succes in wedstrijden. "Basket", hardlopen, hoog- en verspringen, en wellicht nog een andere discipline. Komt uit in competities van de "AsociaciĆ³n Deportiva de Colegios Religiosos" (ADECORE). El Salesiano domineert. De directeur vindt dat belangrijk. Harold staat onder druk. Een leraar wijst hem erop dat hij op basis van sportprestaties tot de universiteit kan worden toegelaten. Dat spreekt Zwerver niet zo aan. Zijn vader, die elders woont en niet erg op de hoogte is, hoort tot zijn verbazing de naam van zoon Harold over de radio. Als een grote belofte voor de Peruaanse atletiek.
Zwerver wil met directeur of mentor praten. Om die sportbeoefening wat binnen de perken houden. Zijn moeder verzet zich heftig. Dat je leidinggevenden zo maar aanspreekt en je inzichten kenbaar maakt, nee, in zo'n wereld is ze niet opgegroeid. Uiteindelijk zegt Zwerver: "Ik ga toch naar die school, je kunt meegaan of niet". Moeder gaat mee. De directiekamer is als een ijzerwarenwinkel. Vol bekers, medailles en andere trofeeƫn. We proberen afspraken te maken. Krijgen niet het idee dat we echt begrepen worden.
Enkele maanden later belt Zwerver, die inmiddels voor enige tijd elders verblijft. Moeder: "Ik heb Harold op een andere school gedaan. Ze hielden zich niet aan de afspraken. Dus heb ik hem van el Salesiano afgehaald". Nou, als dat geen voortschrijdend inzicht is!
En die grote belofte? Krijgt vorm in het voltooien van zijn elektrotechnische studies. Waarbij hij een gewaardeerd speler van de universitaire basketbalploeg is.


Onderzoek bijstand

bijstand n De Universiteit voor Humanistiek doet onderzoek naar de ervaringen van mensen met een bijstandsuitkering in de gemeente Oegstgeest.

"Wij zijn op zoek naar bijstandsgerechtigden die mee willen werken aan een interview van circa 1 uur. Als dank krijgt u een VVV-bon ter waarde van 20 euro. Bent of kent u iemand die een bijstandsuitkering ontvangt en mee zou willen werken?"

Neem voor meer informatie en/of aanmelding contact op via: m.sebrechts@uvh.nl of bel op 06-85565349.