Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Nazanins gedachten over Nederland

In Afghanistan was sport voor mannen...

In Afghanistan hebben we heel veel sportscholen maar alleen voor mannen.
Er zijn een paar provincies waar wel een paar sportscholen voor vrouwen zijn. Vrouwen die in de stad wonen en die wat opener zijn gaan daar naar toe. Veel vrouwen zitten thuis, ze doen de huishouding en zorgen voor de kinderen. De mannen willen niet dat vrouwen gaan sporten want er zou over gepraat worden, mensen vinden het raar. Vrouwen hebben dus heel weinig beweging en ze worden al jong ziek. Al vanaf hun dertigste komen diabetes, hoge bloeddruk en hart problemen veel voor. Er zijn vrouwen die een sportschool willen openen maar ze zijn bang voor bomaanslagen door de Taliban.
Gelukkig kan iedereen in Nederland sporten mannen, vrouwen, jong en oud. Er zijn geen obstakels. Toen ik net in Oegstgeest woonde leerde ik fietsen. Een paar vrouwelijke vrijwilligers gaven fietsles aan vluchtelingen. Nu ga ik met mijn fiets overal naar toe en ik ben daar heel blij mee. Nu ben ik lid geworden van een sportschool in Oegstgeest. Daar zie ik alle mensen sporten, ze zijn met zichzelf bezig en praten niet over elkaar. Ze dragen kleren die ze zelf fijn vinden. Ik vind het daar heel fijn, ik ben een vrouw, ik ben een mens en ik voel me vrij. Dat wens ik de vrouwen in mijn land ook toe. In Afghanistan willen de vrouwen heel graag sporten maar door de moeilijke situatie kan het niet.

Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.


'Pim, Pam, Paars'

bieb n De hele maand januari beleven kinderen de wereld van vormen en kleuren uit het interactieve prentenboek 'Een boek' van Hervé Tullet in de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Oegstgeest. En op donderdag 31 januari om 10:00 uur kan dat nog eens extra, want dan speelt de op dit boek gebaseerde voorstelling 'Pim Pam Paars' in de bibliotheek.

Pim Pam Paars is een komische, muzikale performance waarbij kinderen zich in een levend schilderij vol bonte kleuren en dansende vormen wanen. Als kleine kunstenaars kunnen ze aan het einde van de voorstelling zelf verder creëren en spelen.

Kaarten kosten € 2,50 voor kinderen die lid zijn van de Bibliotheek en € 3,50 voor niet-leden. (Groot)ouders zijn gratis.