Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Kerstbomen op straat

Met enige verbazing heb ik het redactionele stuk over "Kerstbomen op straat" gelezen. Dit is voor mij weer bevestiging van het gevoel, dat afstand tussen gemeente en haar burgers groter wordt.

De communicatie (omtrent de besluitvorming) is eenzijdig, maar met name worden de financiële lasten wél verhoogd terwijl de dienstverlening gestaag afneemt.
Terug naar de kerstboom; ik weet niet beter dan dat de kerstbomen door de gemeente in het nieuwe jaar worden opgehaald. Wij zijn daar zeer gelukkig mee (net zoals het afval van de 5 Mei markt wordt opgeruimd). Iedereen legt daarom dan ook de bomen bij de vaste container ophaalplek. Ik begrijp uit het artikel, dat kerstbomen, die na 3 januari "niet ingeleverd zijn" (wat bedoelt de gemeente hier nu mee?) naar de milieustraat moeten worden gebracht.
Daar wil ik drie kanttekeningen bij plaatsen.
Ik vermoed, dat er velen met mij bij voorkeur geen kerstboom met hevige naalduitval in de auto wil vervoeren. Dus bereidheid om mee te werken aan opruiming is aanwezig!
Het ophalen van verdwaalde kerstbomen na de datum van 3 januari wordt nu gepresenteerd als "een gunst" in plaats van deel van het diensten pakket, waarvoor milieuheffing wordt betaald.
Tot slot, wij leven in een samenleving, die op christelijke leest is geschoeid. Traditioneel staat de kerstboom tot en met Drie Koningen ofwel 6 januari. Als de gemeente zegt, dat zij kan wachten tot en met 3 januari, wat is dan het bezwaar om te wachten tot en met 6 januari en daarmee grove twitterberichten voorkomen?

Evert Karsten


Medewerkers SOEK vinden betaalde baan

kringloop n 2018 was een mooi jaar voor de Stichting Oegstgeester Kringloop SOEK.

"We ontvingen heel veel donaties en hadden een grote aanloop van bezoekers. Steeds meer mensen weten de Kringloopwinkel te vinden en niet alleen om voor een redelijke prijs te kunnen kopen. De SOEK is geen commerciële winkel maar werkt met vrijwilligers en draait zonder winstoogmerk. Daarom is er ruimte en aandacht voor mensen die behoefte hebben om een praatje te komen maken en in contact willen komen met andere mensen", aldus een woordvoerder.

"Wat voor veel mensen niet zo zichtbaar is maar voor ons minstens zo belangrijk, is de sociale functie van de SOEK. Verschillende statushouders worden geholpen met hun integratie en de Nederlandse taal. Zo vonden in december twee vrijwilligers van Syrische afkomst een betaalde baan en een van onze chauffeurs van Afghaanse afkomst is onlangs toegelaten op de opleiding voor verpleegkundigen nadat hij maandenlang gecoacht was door een van onze medewerksters. Ook kreeg een vrijwilliger die door ziekte lang uit het arbeidsproces was weer een betaalde baan."

De vrijwilligers van de SOEK zullen hen missen maar wensen hen allen een prachtige toekomst.


Lokaal Oegstgeest dient motie in voor 25 procent sociale huur

politiek n De fractie van Lokaal Oegstgeest laat weten in de laatste commissievergadering kennis genomen te hebben van de standpunten van de coalitiefracties VVD, PrO en CDA, alsmede D66 om de Woonvisie 2025 niet te actualiseren.

"Daarmee is het raadsvoorstel van de agenda afgevoerd en naar het college terugverwezen", vertelt Eelke van den Ouweelen. "De fractie van Lokaal Oegstgeest staat voor een minimum van 25 procent sociale huur, in plaats van de 15 procent die in de huidige Woonvisie 2025 is opgenomen. Ook moet er ruime aandacht zijn voor woningbouw in het segment direct boven de sociale huursector." Om te waarborgen dat er op korte termijn in ieder geval een ondergrens van 25 procent sociale huur zal gelden in het project Nieuw-Rhijngeest Zuid, zal Lokaal Oegstgeest in de gemeenteraadsvergadering van 24 januari een motie met die strekking indienen.


Brug Poelgeest stapje dichterbij

politiek n Met een brief werden alle inwoners van de wijk Poelgeest vorige week door de gemeente Leiden geïnformeerd over de aankoop van 'het perceel water van de Haarlemmertrekvaart waarover de toekomstige Brug Poelgeest komt te liggen'.

Met de aankoop van het water (van Menno Smitsloo) komt de bouw van de brug een stap dichterbij.

Leiden stelde in 2017 het bestemmingsplan 'Brug Poelgeest' al vast, waarover momenteel nog een beroepsprocedure loopt. Naar verwachting komt de rechter in het voorjaar van dit jaar tot een uitspraak. Als het bestemmingsplan onherroepelijk is, zal de gemeente Leiden een informatiebijeenkomst organiseren.

De komst van de brug zal de wijk Poelgeest, na jaren van plannen en discussie, van een tweede auto-ontsluiting voorzien. Nu kan autoverkeer de wijk enkel uit via de Hendrik Heukelsbrug.