Het bestuur van de jarige IJsclub Oegstgeest met burgemeester Jaensch. | Foto Wil van Elk
Het bestuur van de jarige IJsclub Oegstgeest met burgemeester Jaensch. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

125 jaar IJsclub Oegstgeest

schaatsen n Op woensdag 16 januari was het precies 125 jaar geleden dat IJsclub Oegstgeest werd opgericht. Alle reden voor een feestelijke receptie met veel mooie momenten in het clubhuis aan de Ezelenwei.

Door Willemien Timmers

Burgemeester Emile Jaensch kon het niet laten om alle aanwezigen aan te spreken met 'jongelui'. "Wij zijn nog in de lente of zomer van ons leven in vergelijking met deze 125 jaar oude club."
IJsclub Oegstgeest werd op 16 januari 1893, een zeer koude dag, opgericht in café Zomerlust aan de Stationsweg in Oegstgeest; één van de vele straten die inmiddels allang tot Leids grondgebied behoort. "De heren die bij elkaar kwamen waren bloembollenkweker, molenaar, vishandelaar, postbode, jager en ambtenaar", vertelde de burgemeester. "Het hoofddoel was werkverschaffing. Met de korte winters die we nu hebben, is dat bijna niet meer voor te stellen. Soms kon je maanden achter elkaar schaatsen."
De burgervader gaf erevoorzitter Sam Star een pluim dat hij in de jaren zeventig met zijn eigenzinnige en brutale houding de ijsclub redde. "Hij heeft 7000 gulden voorgeschoten voor een nieuw clubhuis na de brand van 1973, en zijn vrouw is niet bij hem weggelopen. We kunnen stellen dat we zonder Sam Star hier niet hadden gestaan."
Met plezier vertelde Jaensch dat ook het aanschaffen van langspeelplaten een essentieel onderdeel was van het budget van de ijsclub. "En ook de laatste jaren genoot ik van de muziek hier. Waar hoor je nog Boney M, ABBA en LUV uit de speakers schallen?"
Tijdens de feestelijke receptie nam Henk Heemskerk na ruim dertig jaar afscheid als bestuurslid. "We hebben een aantal dingen gemeen", sprak Jaensch. "We hebben allebei een Elfstedentocht geschaatst en we zijn beiden inwoner van de Dorpsstraat. Ook veel oud-bestuurders kwamen uit deze straat, en dat verdwijnt nu."
Graag had hij Heemskerk een erepenning voor al zijn inspanningen gegeven, maar deze bezit hij al. Daarom ontving Henk Heemskerk van hem een Oegstgeester vlinderdas.
Zichtbaar verheugd haalde Henk Heemskerk daarna herinneringen op aan schaatsen in Oegstgeest.

Lees verder op pagina 5