Wereldgeschiedenis van Nederland

boek n In 'Wereldgeschiedenis van Nederland' vertellen meer dan honderd aanstormende en gevestigde Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis, onder wie Martine Gosselink, Beatrice de Graaf, Lotte Jensen, Gert Oostindie, Lodewijk Petram en Suze Zijlstra.

In dit verhelderende en prikkelende boek laten zij zien hoe Nederland de wereld door de eeuwen heen mede heeft vormgegeven, en andersom: hoe Nederland zich onder invloed van verre en nabije buren heeft ontwikkeld. Van de vondst van oermens Krijn in de Noordzee tot orkaan Irma op Sint-Maarten en van Bonifatius tot Pim Fortuyn – aan de hand van talloze grote en kleine historische ontwikkelingen en gebeurtenissen laat Wereldgeschiedenis van Nederland zien hoezeer Nederland verbonden is met de wereld, en de wereld met Nederland. Wereldgeschiedenis van Nederland is een uitgave van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, een KNAW-onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en literatuur.

Over dit boek wordt op woensdag 23 januari een lezing georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel. Jeroen Touwen en Maurits Ebben zullen over de geschiedenis van Nederland vertellen.

Maurits Ebben is inwoner van Oegstgeest en doceert Vaderlandse Geschiedenis voor de Vroegmoderne tijd aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij is specialist op het gebied van de buitenlandse betrekkingen van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Jeroen Touwen is oud-inwoner van Oegstgeest en doceert Sociale en Economische Geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij is een van de samenstellers van Wereldgeschiedenis van Nederland en schreef het deel 1972 over 'De impact van het Rapport van de Club van Rome'.

23 januari, 20.00 – 22.00 uur, Bibliotheek Bollenstreek. Prijs: € 10,00 (incl. koffie/thee)