Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Fatsoen

Trots ben ik op ons dorp Oegstgeest, waar we elkaar regelmatig een handje helpen, onze buren vriendelijk groeten, na 22 uur ´s avonds niet eventjes een gat in de muur boren, waar we elkaar voorrang geven in de smalle straatjes, netjes stoppen als er iemand wil oversteken, geld geven aan de collectanten, onze stoepjes vegen en waar we onze flessen niet op zondagochtend weggooien. Dat alles - en nog meer - maakt Oegstgeest een van de fijnste woongemeenten van Nederland! Behalve tijdens Oud & Nieuw dan.

Dan verandert ook Oegstgeest in een soort slagveld, waar we massaal eventjes de andere kant opkijken als onze zonen en soms dochters, of onze mannen en soms onze vrouwen alle remmen losgooien. We worden dan ineens een onfatsoenlijk dorp, waar door een kleine minderheid, een asociale hoeveelheid geluid wordt veroorzaakt, om nog maar te zwijgen van al het fijnstof dat de lucht in geblazen wordt - extremer dan de ergste smog in New Delhi - en dan noem ik nog niet eens de kosten van zo'n avondje knallen. Op de een of andere manier vindt een deel van onze inwoners dat dit gedrag 'moet kunnen' en durven politieke partijen het toch weer niet aan om te werken aan een vuurwerkvrij dorp, met misschien wel een groot publieksvuurwerk.


Voor ons, en vooral voor ons hondje, is deze situatie een reden om sinds een paar jaar Oegstgeest met Oudjaar te ontvluchten, naar ver daarbuiten (onze spionnen vertellen ons hoe heftig het weer was). Ondanks pogingen van burgemeesters om ons erop te wijzen dat we 'samen met elkaar' een vuurwerkvrije straat kunnen worden (hoeveel straten zouden dat gered hebben?) en ondanks de goed bedoelde tweet van onze burgemeester om 'toch vooral tijdens Oudjaar rekening met elkaar te houden', neemt het (illegale) vuurwerkgebruik in Nederland de laatste jaren alleen maar toe. Niet alleen in hoeveelheid, maar ook in heftigheid, want het wordt steeds gevaarlijker, met dit jaar bijna 400 slachtoffers op de spoedafdelingen en 800 mensen met licht letsel in de ziekenhuizen.

Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben dol op mooi vuurwerk. Ik heb tweemaal een (internationale) vuurwerkshow meegemaakt, een keer in Vancouver en een keer in Scheveningen, gewoon in de zomer. Nog nooit zag ik zulk prachtig vuurwerk, op grote pontons in zee, op veilige afstand van de kijkers. Iedereen die dat een keer heeft meegemaakt zegt: "waarom doen wij dat niet in ons volle Nederland?" Waarom maken we niet alle mensen blij met Oud & Nieuw? Waarom tolereert een meerderheid in Nederland en ongetwijfeld ook in Oegstgeest, al die overlast? En kom nou niet aan met dat het goed is voor de economie, want de kosten van dat alles (alle letsel, brandjes, schade, ordepolitie, opruimploegen etc) wegen niet op tegen die paar ondernemingen die profiteren van de verkoop van vuurwerk.

Ik zie de oplossing in het verbod op verkoop van vuurwerk aan particulieren en alleen verkoop aan professionele organisatoren van vuurwerkshows. Natuurlijk kost dat ook wel wat, maar het levert in ieder geval niet die waanzinnige overlast, rommel en schade op voor mens, dier en milieu.

Nu aan het begin van het Nieuwe Jaar, geen beter moment om deze discussie aan te gaan. Toch?

Marlene Simoons