Sinds woensdag 9 januari hangt ook voor het Oegstgeester gemeentehuis de regenboogvlag. | Foto Willemien Timmers
Sinds woensdag 9 januari hangt ook voor het Oegstgeester gemeentehuis de regenboogvlag. | Foto Willemien Timmers Foto:

Ook in Oegstgeest wappert de regenboogvlag

meetellen n Sinds woensdag 9 januari hangt ook voor het Oegstgeester gemeentehuis de regenboogvlag.

Oegstgeest sluit zich hiermee aan bij andere gemeenten in de Leidse regio. Maandagmorgen was Leiderdorp de eerste gemeente die de vlag in de top hees.

De acties zijn een reactie tegen de Nashville-verklaring. Dit document werd in 2017 in de Verenigde Staten opgesteld vanuit conservatieve christelijke kringen. Het stuk spreekt zich uit tegen zaken als het homohuwelijk, polygamie en lgbti-seksualiteit in het algemeen. De in het Nederland vertaalde verklaring werd zaterdag online gezet, samen met de namen van zo'n 250 ondertekenaars.

Het idee om de regenboogvlag te laten wapperen kwam oorspronkelijk van de Leiderdorpse D66-fractie. Fractieleider Jeroen Hendriks over de het hijsen van de regenboogvlag: "Om te tonen dat in Leiderdorp iedereen meetelt, wie je ook bent, wie je ook liefhebt en - vanzelfsprekend - wat je ook gelooft (zelfs als het zo stuitend is)!"


Onthulling muurgedicht

kunst n Op zaterdag 19 januari om 11.00 uur zal wethouder Matthijs Huizing het muurgedicht aan de Jan Wolkerslaan onthullen.

Het programma is als volgt:
- Stephan Slingerland, voorzitter van het Oegstgeester Muurgedichten Actiecomité, geeft een korte inleiding over het ontstaan van dit muurgedicht.
- Hilmar Leujes, huiseigenaar en componist van de muzikale versie van het gedicht, vertelt over dichteres Anke Kuypers.
- "kwintet Lila" (cello, fagot, percussie en twee violen), onlangs opgericht en bestaande uit middelbare scholieren uit Oegstgeest en Leiden, geeft een mini-optreden.
- Hans Rijns, medeschilder van het muurgedicht, houdt een In Memoriam over zijn goede vriend Bastiaan de Wit.

Na afloop van de onthulling hopen wij in één van de lokalen van de Dalton School de mini-documentaire (15 minuten) van filmmaker Frans Kramer over het plaatsen van het gedicht te kunnen vertonen. Onder het genot van een kop koffie of thee en wat lekkers kan men daarna nog wat napraten.

Iedereen is van harte welkom bij deze bijzondere gelegenheid op 19 januari aan de Jan Wolkerslaan 18. Vragen over de opening zijn te richten aan: Oegstgeester.muurgedichten@gmail.com.


Filmavond: Médecin de Campagne

film n "Het thema van mijn zojuist verschenen roman 'Laat me los Hou me vast' gaat over leren hechten en kunnen loslaten", vertelt Ronald da Costa.

Dat is ook het thema van de lichtvoetige tragikomedie Médecin de Campagne. Huisarts Jean Pierre ( Francois Cluzet uit Intouchables) staat dag en nacht klaar voor zijn dorpsgenoten, tot hij hoort dat hij het kalmer aan moet doen. Maar zijn werk is zijn leven en hij kan dat niet overdragen aan de jonge arts Nathalie. Tenslotte groeit er een bijzondere band tussen die twee en ontdekt hij de kracht om los te kunnen laten.

Dinsdag 22 januari 19.30 uur,
Dorpscentrum, Lijtweg 9 Oegstgeest
Toegang € 6,00
Zaal open vanaf 18.45. Met nagesprek.