Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Acobamba-Lima,Peru,1997 n Onverwachte bouw van ziekenhuis en beest op vrouwenhoofd.

Zwerver is met collega's in Acobamba. Nogal geïsoleerd, redelijk hoog in het Andes gebergte. Artsen Zonder Grenzen begint daar een nieuw project. Een verkenningsmissie inzake mogelijkheden van huisvesting, wat is lokaal verkrijgbaar, wat niet, dat soort praktische vragen.
Als we op punt staan verder te reizen merken we plotseling dat het plaatselijk ziekenhuis die dag een jubileum zal vieren. Daar moeten we, als Artsen Zonder Grenzen, bij zijn. Je kunt het niet maken om, dit wetend, nu weg te gaan. Contacten leggen, bekendheid krijgen, goodwill kweken, kortom alles doen wat het succes van de nieuwe missie kan bevorderen. Omgooien dus die vertrekplannen. Toespraken. Vlag hijsen. Volkslied zingen. Rechterhand op hartstreek. Nog wat toespraken. De dag verloopt heel anders dan we dachten toen we wakker werden.
De directeur vertelt en passant dat zijn ziekenhuis ooit bij vergissing is gebouwd. Bij vergissing? In de hoofdstad Lima wilde een regeringsfunctionaris zijn geboorteplaats helpen met een hospitaal. Was echter niet specifiek genoeg. Hij bedoelde het andere Acobamba, er zijn in Peru twee Acobamba´s. Let wel, het is de directeur die dit vertelt. Dan ben je toch geneigd dit te geloven. En kennelijk vonden de lokale autoriteiten het wel best. O.K., we krijgen een ziekenhuis, geen probleem.
Er zijn trouwens wel meer van dat soort verhalen. Zo staat er op Plaza San Martín in Lima een monument ter ere van de bevrijder Generaal San Martín. Te paard. Onder meer vergezeld door een symbolische 'moeder des vaderlands'. Met op haar hoofd een lama, een nogal groot dier dus. Wat doet dat beest daar, op haar hoofd? Niets, helemaal niets. Het ligt daar gewoon.
Met het Spaanse woord llama (met dubbel ll, uitgesproken als jama) wordt niet alleen een diersoort aangeduid, het betekent ook vlam. Dat was de bedoeling van de ontwerpers, misschien een vlammenkroon, of zoiets. Maar in Spanje, waar het monument gemaakt werd, dachten de beeldhouwers aan het dier llama. En zo zit de moeder des vaderlands nog steeds met dat beest op haar hoofd.        


Vaarbewijs

varen n De cursus klein vaarbewijs deel I start op donderdag 17 januari bij K&O Katwijk.

Een cursus voor schippers die al jaren varen, maar nog geen vaarbewijs hebben. Maar ook voor de aspirant schipper, die van plan is een boot aan te schaffen. Het klein vaarbewijs is onder andere verplicht voor snelle motorboten en schepen langer dan 15 meter. Klein vaarbewijs I geldt op de rivieren, de kanalen en de meren. Voor de zogenaamde 'ruime vaarwateren' zoals het IJsselmeer en de Oosterschelde is er het klein vaarbewijs II.
De cursus Klein Vaarbewijs deel I gaat over de verkeersregels, de betonning en borden, de veiligheid aan boord, het weer en het manoeuvreren. Eigenlijk moet elke watersporter kennis hebben van deze zaken, ongeacht of het schip nu wel of niet vaarbewijsplichtig is. Men dient zelf het boek aan te schaffen.
Start donderdag 17 januari, 19.15-22.00 uur. Kosten voor deze cursus: € 100,00 voor zes lessen. Inschrijven: www.kenokatwijk.nl.