Na zijn studie legde Frank Wakelkamp zich ook op de viola da gamba toe, de vedel tussen de knieën.
Na zijn studie legde Frank Wakelkamp zich ook op de viola da gamba toe, de vedel tussen de knieën. Foto:

Elegante gambasonates van Bach en Zonen in De Paulus

muziek n Vader Bach en zijn destijds beroemdere zonen zijn 27 januari te beluisteren in de Zondagmatinee in De Paulus, aanvang 16.00 uur. De vertolkers zijn Frank Wakelkamp, viola da gamba en Ursula Dütschler, klavecimbel.

Naast cellist is Wakelkamp gambist, docent, componist en muziekuitgever. Nooit een saai moment bij hem. En zijn musicologisch onderzoek leidde tot de ontdekking van een heerlijke cellosonate van de Amsterdammer Jacob Klein, een tijdgenoot van Bach. Op de gloednieuwe website van Muziekkamer Oegstgeest is de wereldpremière daarvan te zien.

Na zijn studie legde Frank Wakelkamp zich ook op de viola da gamba toe, de vedel tussen de knieën. Hij vertelt: "De gamba is een heel gevoelig instrument, er zitten immers zes of zeven snaren op. Als je stevig strijkt, heb je gauw drie klinkende snaren in plaats van één. Daarom wordt de stok bóven de hand gehouden. Zo komt niet het hele armgewicht erop terecht en is het makkelijker om de andere snaren te vermijden. De gamba bezit een lichtere, ranke, doorzichtiger klank dan de viersnarige cello. De gamba was in de zeventiende en achttiende eeuw geliefd bij de adel. De cello klinkt robuuster en is daardoor meer geschikt voor de steeds grotere zalen die toen gebouwd werden. De gamba is heel geschikt voor het subtielere werk en ook akkoordspel kan daarop beter. Het is een eigenzinnig instrument dat eenmaal getemd een schitterende klankwereld opent."
Het duo Wakelkamp & Dütchler speelt twee gambasonates van Bach, naast werken van drie van diens zonen. Wakelkamp: "Geen dag zonder Bach? Hier wordt nu wel Johann Sebastian (1685–1750) bedoeld, de hele familie Bach telde meer dan 250 musici. En wie omstreeks 1750 van Bach sprak, bedoelde Carl Philipp Emmanuel. Vader Bachs "geleerde" stijl heette hopeloos ouderwets terwijl die van zijn tweede zoon veel luchtiger is, bij diens tijd paste. 'CPE' was een van de belangrijkste componisten van de achttiende eeuw en beïnvloedde generaties. Onder hen zijn broertje Johann Christian die in Londen furore zou maken. Kortom, de zonen Bach konden er wat van. Werken van de oudste zoon, Wilhelm Friedemann, werden eerst vaak aan zijn vader toegeschreven. Het oeuvre van Johann Sebastian Bach maakte pas sinds het midden van de negentiende eeuw opgang." Kaarten via muziekkamer-oegstgeest.org.