Leden van de Club van 50 van Fiks met het succesvolle team van ZZ Leiden. | Foto Marja van Tilburg
Leden van de Club van 50 van Fiks met het succesvolle team van ZZ Leiden. | Foto Marja van Tilburg Foto: Marja van Tilburg

Club van 50 CKV Fiks beleeft leuke avond bij ZZ Leiden

korfbal n De organisatie van de Club van 50 van korfbalvereniging Fiks, Monique en Miquel van Welzen, had op donderdag 3 januari een bijzondere activiteit geprogrammeerd: bijwonen van een wedstrijd van de bekende basketbalvereniging ZZ Leiden in de Vijfmeihal.

Leden van de Club van 50 zijn degenen die de vereniging elk seizoen een bijdrage van 50 euro doneren. Voor deze steun krijgen zij jaarlijks een leuke activiteit aangeboden. Was dit vorig jaar curling in Zoetermeer, dit keer was het een bezoek aan een wedstrijd van ZZ Leiden. Een goede keuze, want de tegenstander was uitgerekend de regerend landskampioen Donar Groningen. Aangezien ZZ Leiden ook altijd meedraait bij de beste vier van Nederland, was een spectaculaire wedstrijd gegarandeerd. Alzo is het ook verlopen. Beide teams waren in een bomvolle Vijfmeihal goed aan elkaar gewaagd en trakteerden het publiek op een geweldige wedstrijd. Tot de laatste fase bleef onzeker wie deze kraker winnend ging besluiten. Uiteindelijk sloeg de thuisploeg in de slotminuten een gaatje en ging, terecht, met een 83-77 zege aan de haal.
De Club van 50 heeft volop van dit spektakel genoten. Na afloop ging de club met het succesvolle team van ZZ Leiden op de foto.


Oegstgeestenaar Lodewijk Went viert eeuwfeest

Vervolg van de voorpagina

Lodewijk Went, of 'Loe' zoals hij door zijn dochters liefkozend wordt genoemd, werd op 4 januari 1919 in Utrecht geboren als nakomertje van hoogleraar botanie Frits Went. Ook dit was een bijzondere man, die nog bij de vermaarde bioloog Hugo de Vries promoveerde, en als kind bij Johannes Brahms op schoot moet hebben gezeten.
Lodewijk groeide op op een heerlijke plek: vanwege zijn vaders aanstelling woonde het gezin in een huis bij de oude hortus. De eeuweling herinnert zich het spelen in de hortus, en met name de grote Ginkgo-boom, nog goed.
Al op zeer jonge leeftijd, hij was zestien jaar, vertrok Went naar Leiden om biochemie te studeren. "Toen heeft hij al even op kamers gewoond in Oegstgeest", vertelden de dochters. Vanwege de Tweede Wereldoorlog en het moeten onderduiken, liep zijn studie enige vertraging op, maar hij studeerde glansrijk af. Na zijn promotie in Utrecht in 1948 kreeg hij een onderzoeksaanstelling in Indonesiƫ. Ook werkte hij in Jamaica, waar hij zijn grote liefde Yvette Daoust ontmoette. Hij trouwde met haar op het tropische eiland in 1956.
In 1960 kwam Loe Went met zijn vrouw terug naar Nederland, en ging hij op de Faculteit Geneeskunde aan de slag als onderzoeker bij de afdeling Neurologie. Dat was het begin van een lange loopbaan in het onderzoeken van erfelijke ziekten. Veel tijd en energie stak hij in het onderzoeken van de ziekte van Huntington, de erfelijke stofwisselingsziekte EPP en erfelijke oogafwijkingen.
Hij eindigde zijn loopbaan bij de Leidse Universiteit als hoogleraar genetica, en ging in 1984 met pensioen.
In het ouderlijk huis aan de Terweeweg haalden Loe Went en zijn twee dochters maandag herinneringen op. "Ik ben zelf op Jamaica geboren, maar dit is echt ons huis. We zijn er in 1961 komen wonen", vertelde Cato. "We zijn volledig tweetalig opgegroeid", vulde haar zus Pascalle haar aan. "Mijn moeder, die nu 85 is en op dit moment helaas geveld door de griep, studeerde Frans aan de Leidse Universiteit, en werd daar later docent Franse literatuur. Omdat zij druk was, kwam onze vader altijd tussen de middag naar huis om met ons een boterham te eten. Heel vooruitstrevend voor die tijd."
Ondanks zijn hoge leeftijd geniet Loe nog van het leven. Zo komen zijn dochters en kennissen regelmatig langs voor een praatje of om het nieuws door te nemen. Ook is hij, als het mooi weer is, vaak in de tuin aan het werk. Hij vindt het bijzonder om mee te maken wat er allemaal is gebeurd op zijn vakgebied in de 35 jaar dat hij al met pensioen is. "Ongelofelijk wat ze allemaal verder hebben ontdekt, bijvoorbeeld over de genen die de ziekte van Huntington met zich meedragen." Went is altijd met zijn tijd meegegaan. "Ik ben altijd een beetje eigenwijs geweest, maar dat hoort in de familie."
Nog steeds houdt hij er van om gezellig boodschappen te doen in Oegstgeest. "De mensen zijn hier erg vriendelijk." Hij is regelmatig op de weekmarkt te vinden.
Natuurlijk genieten Loe en Yvette ook van hun vier kleinkinderen, die net als hun dochters en hun mannen zeer muzikaal zijn. "Mijn dochters spelen viool en cello in het Residentie Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Prachtig." Ook twee van de kleinkinderen, waaronder blokfluitiste Lucie Horsch, musiceren op hoog niveau.


Nieuw jaar, nieuwe bak voor Leeuwenhoek

paardrijden n Manege Ponycentrum Leeuwenhoek aan de Endegeesterstraatweg in Oegstgeest is het nieuwe jaar goed begonnen. Eind december is de rijbak helemaal vernieuwd, inclusief nieuw hekwerk en sproei-installatie.

Doordat de manege al jaren bestaat en de bak dus ook al geruime tijd lag, kon de bodem het water niet meer goed afvoeren, waardoor de bak na regenbuien regelmatig onder water stond.

Met deze prachtige nieuwe bodem is dat probleem nu verholpen en valt er dus altijd in de bak te rijden, wat de weersomstandigheden ook zijn.

"We zijn heel blij met de nieuwe bak en zijn er trots op dat we een fijne bak hebben waarin we altijd les kunnen aanbieden aan zowel jong als oud in de hele omgeving! Verder kijken we er ook naar uit om naast de lessen ook leuke andere activiteiten zoals onderlinge wedstrijden te organiseren en de nieuwe faciliteiten volledig te benutten", aldus een woordvoerder.

Afbeelding