Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

'Daar is niets schrikbarends aan'

In haar column van vorige week schrijft Simoons het "schrikbarend" te vinden dat de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan volstrekt onvoldoende zijn. Dit zou mede te wijten zijn aan het feit dat Oegstgeestenaren hun grijze kliko mogen houden.

Het door Simoons, toen nog als D66-raadslid, de afgelopen jaren al gepropageerde systeem van 'omgekeerd inzamelen' - waarbij we allemaal met onze vuilniszakken naar een centrale wijkcontainer moeten lopen - is geen goed systeem. Niet alleen omdat het dagelijks leven van duizenden Oegstgeester huishoudens er moeilijker door wordt gemaakt en omdat het bijvoorbeeld grotere investeringen vergt. Ook bij de milieueffecten zijn kanttekeningen te plaatsen. Zo becijferde het CPB dat de CO2-reductie als gevolg van het gescheiden inzamelen van plastic ten opzichte van de totale uitstoot circa één promille is; nul komma één procent. Het is ook geen oplossing voor die vermaledijde plasticsoep. Integendeel, de rekenmeesters waarschuwen ervoor dat het wegnemen van de grijze kliko averechts kan werken doordat mensen restafval bij het GFT of in de bosjes gooien. Niet goed te praten, wel realiteit.

Betekent dat dan dat het nieuwe gemeentebestuur niets onderneemt? Allerminst. Inwoners kunnen tegenwoordig behalve plastic ook blikjes en bijvoorbeeld melkpakken in de Plastic Heroes-zakken doen die huis-aan-huis worden ingezameld. De coalitie heeft daarenboven afgesproken dat we de inzamelmogelijkheden verder verbeteren, we ervoor zorgen dat mensen met minder restafval wat goedkoper uit zullen zijn, we inspelen op de steeds betere mogelijkheden om afval achteraf, in de fabriek, te scheiden en inzetten op bewustwording.
Het CDA staat voor het verder verduurzamen van Oegstgeest, maar wel op een verstandige manier: uitgaande van gespreide verantwoordelijkheid, draagvlak, betaalbaarheid en echte milieueffecten. Daar is niets schrikbarends aan.

Tobias van der Hoeven

Raadslid voor het CDA


Bewoners Van Eysingstee boos

Boos n Columnist Wil van Elk vertelde vorige week in Oegstgeestig over de vervanging van de door brand getroffen lift waardoor bewoners van de Prof. Van Eysingastee in Haaswijk langere tijd zonder lift komen te zitten. De 52 bewoners van de 41 appartementen, en vooral de VvE, worden aangesproken over de suggestie 'om het besluit om de lift te vervangen snel te nemen' en waren boos daarover.

De VvE had de keuze om de verouderde en door brand getroffen lift te vervangen al snel genomen en de nieuwe lift wordt medio februari geplaatst. Hoewel de doorlooptijd hiervoor tot een minimum is beperkt, duurt het vier maanden. De oproep in de column voor vrijwilligers was overbodig, want de bewoners helpen elkaar ondertussen waar nodig met persoonlijke hulp en het doen van boodschappen.

Nadere uitleg leert verder dat een van de bewoners heeft gevraagd om tijdelijk stoeltjesliften als alternatief aan te brengen om het gemis van de lift op te vangen. De kosten hiervoor zijn echter dermate hoog dat er is besloten om dat niet te doen. De brand in de lift was voor de bewoners een goede reden om een grote ontruimingsoefening te houden. (WvE)


Oud- en nieuwborrel van Progressief Oegstgeest en bestuurswisseling

ontmoeting n Progressief Oegstgeest geeft een oud- en nieuwjaarsborrel met PrO-liebollen. Zij doet dit op zondagmiddag 30 december vanaf 16.00 uur in het vernieuwde Dorpscentrum aan de Lijtweg.

Naast alle leden worden ook alle inwoners, die bij de gemeenteraadsverkiezingen op Progressief Oegstgeest gestemd hebben van harte uitgenodigd.
Die verkiezingen waren voor Progressief Oegstgeest een succes. Fractievoorzitter Melanie van Driel zal terugblikken op het afgelopen jaar. Ook wordt stil gestaan bij de meest belangrijke politieke thema's, die in 2019 aan de orde zullen zijn.
Het is tegelijk het moment waarop een aantal bestuursleden het stokje zal overdragen aan hun opvolgers. De statutaire zittingstermijn van twee maal vier jaar zit er voor de meeste huidige bestuursleden op.
Anton van Kempen draagt de voorzittershamer over aan Marja Kraakman. Ook Frans Los, Saskia Rijghard en Remko Veenstra maken plaats voor nieuwe bestuursleden. Naast Marja Kraakman zijn in een recente Algemene Ledenvergadering Mia de Beun en Monique Bruggeling per 1 januari 2019 tot bestuursleden benoemd. De huidige bestuursleden Marie Jetta den Otter en Aukje Meppelink gaan voorlopig door.


Tarieven OZB 2019

belasting n Op 22 november is de verordening onroerende zaakbelasting 2018 vastgesteld, met daarbij de kanttekening dat de prognose waardeontwikkeling WOZ nog kon veranderen en daarmee de tarieven OZB. De geprognotiseerde WOZ-waarde bleek op 30 november minder te stijgen dan werd verwacht. Hierdoor valt de OZB-opbrengst €32.500 lager uit. Om toch de begrote OZB-opbrengst te realiseren, is het nodig om de tarieven aan te passen. Deze komen enkele tienden van procenten hoger uit. Dit heeft, door de lagere WOZ-waarde, gemiddeld geen gevolgen voor het bedrag men aan OZB-lasten betaalt.