Afbeelding
Foto:

Wil Ravensbergen veertig jaar in dienst

jubileum n Op 12 december 1978 had Wil Ravensbergen haar eerste werkdag bij de Profimarkt in Winkelcentrum Lange Voort. "Om mee te helpen met de drukke feestdagen in het vooruitzicht", vertelt ze, terugblikkend op haar werkzame leven. Uiteindelijk zou ze er niet meer weggaan. Vele Oegstgeestenaren kennen haar als de dame achter kassa 4 bij de Jumbo.

Door Willemien Timmers

Wil werd in 1957 in de Kooi in Leiden geboren, en verhuisde in 1968 naar de Kennedylaan in Oegstgeest. "Naar een huis met een douche, dat was voor ons een grote vooruitgang." Ze is altijd in Oegstgeest blijven wonen.
Na nog even op de Oudenhofschool te hebben gezeten, ging Wil naar de Leidse Huishoudschool aan het Rapenburg, en toen ze zestien was, ging ze werken bij de Hoogvliet in Rijnsburg. "Toen ik na een jaar of vijf een advertentie zag voor een baan in Oegstgeest, lekker dichtbij, heb ik direct gesolliciteerd."


Het was een heel andere tijd. De winkel was op zondag dicht, en ging op maandag pas om 11.00 uur open. "Lekker rustig, even werken zonder klanten." Ook op dinsdagmiddag was de winkel nog gesloten.
"In die tijd leerden we de aanbiedingen nog uit ons hoofd", weet Wil Ravensbergen te vertellen. "Alle producten waren geprijsd, alleen op de diepvriesproducten bleven de stickers niet zitten. Dus overhoorden we elkaar over die prijzen."
Pas vanaf 1980 kwamen er barcodes in Nederland, en werd het kassawerk makkelijker. "Ik moest er wel vaak aan wennen hoor, aan die nieuwe systemen", geeft Wil toe.


Ook het winkelpubliek veranderde. "Vroeger kwamen er met name huisvrouwen, en die hadden alle tijd in de winkel. Nu staan mensen in de rij op hun horloge te kijken." Daarnaast is het assortiment natuurlijk niet meer hetzelfde als veertig jaar geleden. "Soms kwam er fruit langs waarvan ik geen idee had wat het was", zegt ze lachend.

Na begonnen te zijn bij de Profimarkt werkte ze achtereenvolgens bij Jac. Hermans, A&P ('met van die onhandige zonneklepjes op'), de C1000 en tenslotte de Jumbo. Allemaal in Winkelcentrum Lange Voort. "Tijdens de bouw van het nieuwe deel van het centrum stond de C1000 in het Irispark. Dat was een gezellige tijd."

Mooiste herinnering? "Met al het personeel naar Disneyland Parijs. Dat reisje hadden we als winkel gewonnen."

Wil werkte ook bij het brood en de vleeswaren ('dat was het leukst') en was bijna nooit een dag ziek. "Ik ben gewoon altijd gegaan". Tot ze zich eind augustus niet lekker voelde en thuisbleef. Er bleek helaas veel meer aan de hand te zijn: de doctoren constateerden een vergevorderde vorm van kanker. Na enkele ziekenhuisopnamen ligt Wil nu in Hospice de Mare bij Hofwijck. "Ik mis de vaste klanten, de andere meiden van de kassa en de laatste roddels, maar het is niet anders. De verzorging is hier heel goed."
Veel klanten, die soms als kind al bij haar aan de kassa kwamen, hebben haar al een kaart gestuurd. "Vaak met een foto erbij, want namen weet je vaak niet van elkaar."


Afgelopen zondag, 16 december, heeft Wil met de Wensambulance een bezoek gebracht aan de uitgebreide en totaal vernieuwde Jumbo, waar ze eigenlijk weer achter de kassa plaats zou nemen.
"Het bezoek van Wil aan de winkel was erg mooi; ze heeft er zichtbaar van genoten", laat Rien de Haas van de Jumbo weten.