(Niet) aankomen met kerst?

De week na kerst zijn mensen het zwaarste, las ik in een artikel op internet. Je zou het niet zeggen, maar een van de grootste boosdoeners is zitten, zo wordt me uitgelegd. Tijdens kerstdiners en de daaropvolgende films (?!) zit je vele uren achter elkaar, zo schrijft het vakblad. We worden gelukkig geholpen met vele adviezen om niet aan te komen met kerst. Zorg rond de kerstdagen voor voldoende beweging. Loop per dag minstens 10.000 stappen, bijvoorbeeld bij een goede wandeling. Reken ook terug naar beweging, want een glas wijn is al een half uur wandelen. Maak met jezelf de afspraak om ieder uur minstens tien minuten te bewegen, zeggen de medici van de universiteiten, die het onderzoek naar slank blijven met kerst uitvoerden. Weeg jezelf op die dagen ook iets vaker; dat helpt bij de bewustwording dat je moet letten op wat je eet. Eet kleine porties. Drink veel water. Eet veel groentes. Eet minder vet. Belangrijk!

We leven in de adventsweken. Dat heeft ook met aankomen te maken, maar dan anders. Advent betekent aankomst of komst. De komst van Jezus in deze wereld wordt overal herdacht. Hij wordt het Licht der wereld genoemd. Licht staat voor leven, voor blijdschap, hoop, en een wereld waarin mensen naar elkaar omzien. Duisternis staat in de bijbel voor angst, wanhoop en dood. Maar het heeft ook te maken met alles wat mensen elkaar en de wereld soms aandoen. Wat is er veel duisternis soms in ons leven. Bitterheid, trots, wantrouwen: zoveel manieren waarop we onszelf opsluiten in ons eigen leven. Dat kan ons zwaar op de maag liggen. We worden ook dit jaar uitgenodigd op zoek te gaan naar de betekenis van dat Licht voor jou en mij. Op zoek te gaan naar lichtende voorbeelden van de wereld van licht die God voor ogen staat. Kerst daagt ons uit om uw en mijn leven eens in een nieuw licht te bezien.
Ik wens iedereen gezegende kerstdagen toe. Om niet aan te komen, kunnen we in Oegstgeest in voldoende mate wandelen naar velerlei kerstconcerten en kerstsamenkomsten in de kerken. Daar is iedereen van harte welkom. Kom eens zitten, luisteren en kijken. Ontmoet anderen en neem gerust eens iemand mee.

Alice Siepelinga