Jos en Leon Steens: Grote betrokkenheid bij de brandweer. | Foto Paul Termorshuizen.
Jos en Leon Steens: Grote betrokkenheid bij de brandweer. | Foto Paul Termorshuizen. Foto: Ralph Smit

Jos Steens 25 jaar bij de brandweer

feest n Deze keer komt Jos Steens in beeld. Uniek is dat ook zijn twee zoons een brandweerverleden hebben. Martijn is nu uit beeld vanwege werk in het buitenland, maar Leon is wel actief. Bijzonder dat binnen een gezin een zo grote betrokkenheid bij de brandweer bestaat.

300 jaar brandweer Oegstgeest

Door Wim van Tuijl

Jos kwam in contact met de brandweer tijdens een verjaardag van schoonfamilie. Arjan Stam was in die tijd plaatsvervangend commandant van de brandweer Oegstgeest. "Hij vertelde met veel enthousiasme over de brandweer; in ieder geval zodanig dat mijn belangstelling om er kennis mee te maken was gewekt", vertelt Jos. "Ik had in die tijd nog niet veel sociale banden binnen Oegstgeest en besloot mede daarom op de uitnodiging van Arjan in te gaan. Al snel viel me de kameraadschappelijke sfeer op die binnen het korps heerste en het duurde dan ook niet lang of ik besloot me aan te sluiten. Dit was in 1993. Vanzelfsprekend moest ik opleidingen gaan volgen, zoals Brandwacht, Brandwacht eerste klasse en diverse andere cursussen", geeft Jos aan. Hij laat me een map zien met de vele afgeronde opleidingen. Hij klom op binnen het brandweerkorps en bracht het tot Brandmeester. "Dit houdt in dat ik bevel voer over het personeel in een brandweerwagen. Zo'n team telt zes personen", vult hij aan.


Jos kijkt terug op enkele gebeurtenissen tijdens zijn 25-jarige loopbaan. Hiervoor zal hij trouwens in januari 2019 worden gehuldigd. "Een echte grote brand was die in het oude gebouw van de Schilderschool. Dit was een echte grote brand die het pand zo goed als geheel rijp maakte voor de sloop. Gelukkig waren er geen slachtoffers. Anders was dat bij een binnenbrand in een appartement aan de Haarlemmer Trekvaart. Hierbij is iemand overleden door rookvergiftiging. Daarnaast herinner ik me, toen ik bevelvoerder was, ook branden op een zolder van een woning in Poelgeest en die op de zolder van schoenenzaak Carel van der Meer aan de Kempenaerstraat", laat Jos weten. Hij vertelt ook andere activiteiten te hebben gedaan, waarvoor de brandweer wordt opgeroepen. "Ik heb ooit katten onder een fundering weggehaald en paarden die in de sloot waren gered op het droge geholpen."


Van vader op zonen

Jos wijst erop, dat zijn oudste zoon Martijn drie jaar bij de brandweer heeft gediend. Een langer verblijf werd doorkruist door zijn studie aan de Hogere Hotelschool in Maastricht. Daarna kreeg hij in het buitenland een mooie baan aangeboden. Leon is nu ongeveer vijf jaar actief. "Ik heb het prima naar mijn zin bij de brandweer; kortom een prettig sociaal team, waarbinnen het nodige plezier onderling valt te beleven.", aldus Leon, die aangeeft dat de collegiale goede sfeer hem zo aanspreekt. Vader Jos knikt nadrukkelijk als stille bevestiging.

Afbeelding