De eerste priesteres

boeken n Jacqueline Zirkzee schreef 'De eerste priesteres', haar zevende roman. De roman ISBN 978-94-92883-48-3 komt medio januari 2019 uit. Zij is een van de tien Oegstgeester schrijvers die in 2010 werd geƫerd met een eigen trottoirtegel in de dorpskleuren geel en rood.


Koffiespeeltuin

ontmoeting n Assia Kraan van MamaDans komt tijdens de Koffiespeeltuin met de ouders en de kinderen dansen en iets vertellen over haar begeleiding aan zwangere vrouwen en prille ouders. Tijdens deze workshop kun je leuke dansbewegingen ervaren en kom je te weten waarom dansen gezond en veilig is om te doen; zwanger, tijdens de bevalling en met baby. Danservaring is niet nodig. lees meer over MamaDans op www.mamadans.nl

Tijdens de maandelijkse Koffiespeeltuin in de bibliotheek kunnen ouders, opa's, oma's en oppas terecht om boekjes te lezen, te spelen en ander ouders te ontmoeten. Om 10.00 zal Assia Kraan vertellen over de effecten dansen tijdens de zwangerschap en daarna gaan de deelnemers dansen op muziek.
Koffiespeeltuin Oegstgeest: woensdag 19 december in de kinderhoek van de bibliotheek: 9.30 tot 11.00.


Van Gogh in Leiden

lezing n Op de begraafplaats Groenesteeg wordt op zondag 9 december om 14.30 uur door Lodewijk Kallenberg een lezing gegeven over 'Van Gogh in Leiden'. Tevens is er gelegenheid om de vier overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh te belijken.

Het is vrij algemeen bekend dat Anna van Gogh-Carbentus (1819-1907), de moeder van de schilder Vincent van Gogh, in Leiden heeft gewoond en op de begraafplaats Groenesteeg is begraven. Minder bekend is dat nog elf andere familieleden van Vincent van Gogh in Leiden woonden en ook op Groenesteeg zijn begraven.
In deze lezing wordt het verhaal over de moeder van Vincent van Gogh en de overige familieleden verteld. Wat hebben zij gedaan, wat bracht hen naar Leiden en waar hebben zij hier gewoond? Dat laatste blijken diverse mooie panden te zijn op het Rapenburg, de Herengracht, de Breestraat, de Plantage, de Witte Singel en de Zoeterwoudsesingel. De spreker, Lodewijk Kallenberg, is voorzitter van de Stichting Begraafplaats Groenesteeg en (mede)auteur van een viertal boeken over deze historische Leidse begraafplaats.
De enige vier overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh zijn in het bezit van het Van Gogh Museum. Vanwege de kwetsbaarheid zullen zij niet meer aan het publiek worden tentoongesteld. Het museum en de uitgeverij Komma hebben besloten deze in een beperkt aantal uit te gaan geven als facsimile editie in een daarvoor speciaal ontworpen Vincent van Gogh Cube. Op 9 december wordt in de aula een exemplaar hiervan tentoongesteld, een unieke kans om kennis te maken met dit fraaie object. Na afloop van de lezing is er een korte wandeling langs de graven van deze twaalf personen. De toegang is gratis.