Bomen zijn als vrienden

In verschillende Oegstgeester straten hangen posters aan bomen. Posters met een vraag of een opmerking en telkens met een positieve boodschap over bomen. "Houdt u ook zo van bomen?", vraagt een boom aan mij. Die posters hangen er niet zomaar. Er woedt een pittige discussie over bomen in het dorp. We houden eigenlijk allemaal van bomen, dat is duidelijk.

Bomen kom je ook tegen in de Bijbel waar ze een veelgebruikt symbool zijn. Als verbinding van hemel en aarde, als teken van hoop en van nieuw leven.

Nu was een boom in een dor en droog land als Israël natuurlijk extra bijzonder. Zeker als die boom vruchten gaf. Een olijfboom in Israël is heel veel waard.
Als ik in de Bijbel blader, op zoek naar bomen dan kom ik in Genesis al meteen een beroemde boom tegen: de boom van de kennis van goed en kwaad. Genesis vertelt dat God hem plantte hem midden in het paradijs. Adam en Eva aten er toch van en toe liep het anders met de aarde.
Verderop in de Bijbel, in Psalm 1, wordt ook over een boom gesproken: "hij is als een boom, geworteld aan stromend water, die elk seizoen opnieuw vrucht draagt; nooit zullen zijn bladeren verdorren, alles wat hij doet brengt hij tot een goed einde".
Ook komen we de boom tegen als symbool voor standvastigheid en onwrikbaarheid. En zelfs de boom als uitkijkpost. Dat is het verhaal van Zacheüs, de belastingambtenaar die corrupt was maar daar spijt van kreeg. De kleine Zacheüs klom in een boom om Jezus te kunnen zien. Mooi kinderverhaal dat nog steeds tot de verbeelding spreekt.
De schoonheid van een boom en haar vruchten, de genezende kracht van bomen,
Je kunt het allemaal tegenkomen in de Bijbel.


Voor de discussie in ons dorp wijs ik nog even op de boom als symbool van wijsheid
In het Bijbelboek Spreuken staat dat voor wie wijsheid verwerft, die wijsheid is als een levensboom en wie haar vasthoudt is gelukkig.

Arjan de Kok

Deze column verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken Oegstgeest. De auteurs schrijven op persoonlijke titel.