Oproep voor sneller internet

politiek n Gemeenteraadslid Menno Welling (PrO) wil graag dat alle inwoners een snelle internetverbinding krijgen. En hij vindt dat het college van burgemeester en wethouders actie moet ondernemen.

Welling zelf noemt dit de 'digitale connectiviteit'. Hij wil weten, hoeveel inwoners een internetsnelheid hebben van minder dan 30 megabytes per seconde. En roept het college op om dit te onderzoeken. Ook stelt hij: "Kan de gemeente nog voor de zomer 2019 met een actieplan komen hoe en op welke termijn ook deze huishoudens een verbinding van minimaal 100 megabytes per seconde kunnen krijgen?'' Dat gaat echter niet gebeuren, zo laat wethouder Matthijs Huizing weten. Volgens hem is de rijksoverheid al bezig met het opstellen van een 'breedbandkaart'. "Als we nu zelf voor Oegstgeest een breedbandkaart maken, doen we dubbel werk. Ik vraag me af of dat zinvol is.''


Scheve huisjes

politiek n Nog vóór 1 januari 2020 moet Oegstgeest minimaal één en mogelijk twee 'scheve huisjes' gerealiseerd hebben. Dit zijn geen woningen, die schots en scheef gebouwd zijn, maar woonplekken waar mensen uit de maatschappelijke opvang 'zelfstandig' in kunnen wonen. De naam 'scheef huisje' komt van de Noorse term 'Skaeve huse', waar dit soort woningen al gemeengoed zijn.

Er zijn tientallen mensen, die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen of hun buren stapeldol maakt door de overlast die ze veroorzaken. Anderen zijn juist verzamelaars van allerlei spullen, waardoor hun regulieren huurwoning een zwijnenstal wordt. Deze inwoners uit de hele regio worden op een gegeven moment uit hun huis gezet en komen dan terecht bij de Binnenvest in Leiden. Tot nu toe zorgde die stad er voor, dat deze mensen alternatieve opvang krijgen. Maar vanaf 2020 is het een ander verhaal; dan moeten ook de overige gemeenten in de regio Holland Rijnland zorgen voor wooncontainers en andere vormen van 'scheve huisjes'.

Ook Oegstgeest ontkomt niet aan deze verplichting, zo liet burgemeester Emile Jaensch donderdag 22 november tijdens de raadsvergadering weten, naar aanleiding van een vraag door raadslid Ria Pasterkamp (PrO). Hoewel er geen concrete doelstelling is gemaakt voor het aantal scheve huisjes in Oegstgeest, is nu al duidelijk, dat dit één of maximaal twee huisjes worden. Die huizen worden het liefst op minimaal 70 meter afstand gezet van andere woningen, om overlast zoveel mogelijk te beperken. En dat zorgt voor een probleem: waar in Oegstgeest kunnen deze inwoners met een rugzakje ondergebracht worden, terwijl ze ook op loopafstand zitten van de winkels of een supermarkt?

De burgemeester worstelt met dit probleem. "We hebben er nog geen geschikte plek voor gevonden. De gemeente heeft hier geen eigen grond voor beschikbaar; je bent altijd afhankelijk van derden. Het is niet zo, dat Oegstgeest moet opdraaien voor het huisvesten van lastige Leidenaars",, benadrukte Jaensch. 'Wij gaan ons best doen om een geschikte plek in Oegstgeest te vinden voor het plaatsen van die scheve huisjes."