Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

De bomen van Oegstgeest

Wat een grappig en eigenwijs dorpje is Oegstgeest toch. Wij zijn graag "anders". Het begint al met onze straatnaambordjes. Overal in Nederland zijn die blauw met witte letters. Hier zijn ze in het donker nauwelijks leesbaar rood met gele letters. Opvallend: er zijn maar weinig aanwijzingen bekend waarom dit zo is. In het Tijdschrift van de Vereniging Oud Oegstgeest van 2014 wordt als enige bron gewezen op een raadsverslag van 19 december 1956 waarin melding wordt gemaakt van deze "traditie" en dat men er prijs op stelt dat deze gewoonte gehandhaafd blijft. Maar hier blijft het niet bij. Terwijl in de rest van Nederland nieuwjaarsrecepties, zoals te verwachten, na 1 januari worden gehouden doet het College van B & W dat hier sinds jaar en dag nog in het oude jaar. In heel Nederland worden de kindervrijmarkten op Koningsdag gehouden, hier organiseren we dat (met de onmisbare steun van de Oranjevereniging!) op 5 mei. We hebben zelfs ooit de situatie gekend waarbij er op dezelfde dag niet minder dan twee Sinterklaasintochten waren omdat de twee winkeliersverenigingen elkaar het licht niet in de ogen gunden. Dat laatste is gelukkig voorbij hoewel het voor de kinderen waarschijnlijk niet veel zou hebben uitgemaakt. Dubbele kans op strooigoed, nietwaar? Dit gemis wordt hier inmiddels ruimschoots gecompenseerd door een uitbundige viering van Halloween en Sint Maarten.

Ook in de lokale politiek koestert men die behoefte graag anders te zijn dan onze omgeving. Tot ons aller vrolijkheid hebben we enkele dorpsgenoten die met overgave de rol van pathologische querulant willen vervullen. Met een heel groot hart voor Oegstgeest wil men vooral anders dan de omgeving blijven waarvoor het bovenal nodig is alles in het dorp te laten zoals het vroeger was. Men ziet Oegstgeest liefst als een groot monument waar niets meer aan mag worden veranderd. Naar het voorbeeld van de Efteling een soort Anton Piekestan. Geen grote verbouwingen, geen inbreiding, geen veranderende winkelpuien en zeker geen verwijdering en herplanting van bomen.

Niets is te gek om dat onder de aandacht te brengen. In delen van het dorp treffen we momenteel bomen aan met daarop diep filosofische teksten als "Hoera, ik besta"'. Het lijkt warempel wel of we in een episode van Tolkiens "The Lord of the Ring" met tegen het kwade ten strijde trekkende bomen verzeild zijn geraakt. Beste mensen, dat is een sprookje, het is niet echt, bomen zijn geen mensen. Laten we reëel blijven. Het is nu eenmaal effectiever en efficiënter om op enig moment verouderde bomen laan voor laan te vervangen dan af en toe eentje er tussendoor. Zolang partijen op last van hun achterban geen OZB willen verhogen en dat zijn de meesten in de raad zit Oegstgeest heel erg krap bij kas. Daar helpt geen bomenverordening of andere procedure iets aan.

Tim van Tongeren