Relatie stress, hooggevoelig-heid en darmklachten

lezing n In een informatieavond bundelen diëtiste Margot Bogaards en coach dr. Anke Weber Smit de krachten om de relatie tussen hooggevoeligheid, stress en darmklachten te verklaren. Ze leggen uit wat er bij darmklachten gebeurt en geven tips over hoe je zelf de klachten kunt verminderen.

In Nederland heeft 10 – 15% van de bevolking last heeft van chronische darmklachten, ofwel Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Vaak gaat het om onduidelijke ongemakken die op onregelmatige momenten de kop opsteken. Eén van de factoren die de darmen uit balans kunnen brengen is stress. Hooggevoelige mensen kunnen snel last kan krijgen van darmklachten. Als hooggevoelig persoon neem je vaak bijzonder veel indrukken van buitenaf op. Dat kan leiden tot overprikkeling, waarbij de prikkels soms ook letterlijk 'moeilijk te verteren' zijn.
Anke Weber Smit is hooggevoeligheidsdeskundige en geeft veel voorlichting over dit onderwerp. Daarnaast coacht zij mensen die in hun kracht willen komen. Zij zal vertellen over de kwaliteiten en uitdagingen van hooggevoeligheid.
Margot Bogaards begeleidt als diëtist veel mensen met prikkelbare darmen. Vaak geeft verminderen van stress in combinatie met een individueel dieetadvies al veel verlichting. In de lezing gaat Margot in op wat het Prikkelbare Darm Syndroom is en op de relatie tussen hersenen en darmen. Verder legt zij uit welke voedingsmiddelen klachten kunnen geven en hoe je dit kunt oplossen.
Locatie: Terweeweg 152, Oegstgeest.
Datum: woensdag 28 november. Tijd: 19.30 -21.00 uur
Prijs: €15,- inclusief thee en darmvriendelijke koekjes
Aanmelden: via info@ankewebersmit.com


Hoop voor de wilde bij

natuur n In 2015 ging Groene Cirkels Bijenlandschap in de regio rond Leiden, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn van start. Het doel: de achteruitgang van de wilde bij stoppen. En dat is voor het eerst in Nederland gelukt. Een recente telling laat een spectaculaire trendbreuk zien. Waar overal in Nederland een drastische achteruitgang van wilde bijen is te zien, is in het Groene Cirkel Bijenlandschap een toename van het aantal soorten bijen met 34% gemeten. Ook zijn enkele zeldzame bijensoorten die leven in bloemrijk weidelandschap teruggekeerd.

Een fantastisch resultaat dat met relatief weinig middelen is bereikt door een samenwerking tussen Wageningen, Naturalis, Heineken, de gemeenten Leiderdorp, Leiden, Zoetermeer, Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn en het Hoogheemraadschap van Rijnland.
De partners geven het gebied meer kleur door de natuurgebieden en het stedelijk groen bloemrijker te maken, nestgelegenheid aan te leggen voor de bijen en bermen anders te maaien.