Airbus Nederland en TNO slaan handen ineen

technologie n Tijdens de opening van de nieuwe Airbus productiefaciliteit voor ruimtetechnologie, maakten Airbus Nederland en TNO bekend samen de volgende generatie optische grondstations in de gigabit-range te gaan ontwikkelen.

Dit is een belangrijke stap op weg naar de realisatie van optische communicatie via satellieten. Dataverbindingen via de ruimte zijn doorgaans gebaseerd op radiogolven. De nieuwe systemen voor optische communicatie met satellieten werken met laserlicht, waarmee verbindingen sneller, veiliger en goedkoper worden.

Als eerste stap ondertekenen Airbus Nederland en TNO een contract om in het komende jaar gezamenlijk een prototype van een 'gigabit optische terminal' te ontwikkelen en te bouwen. "Optische communicatie via satellieten is nodig voor de enorme groei aan wereldwijde datastromen. Met deze samenwerking nemen we een leidende rol in de ontwikkeling van een nieuwe generatie communicatie terminals," zegt Arnaud de Jong, CEO van Airbus Nederland.

Door de unieke technologische expertise van TNO te combineren met de industriële expertise van Airbus Nederland en die van de Nederlandse hightech maakindustrie zien de partners kansen voor het verzilveren van de exponentieel groeiende vraag vaar veilige en snelle verbindingen. "Optische satellietcommunicatie is de volgende grote kans voor het Nederlandse hightech bedrijfsleven, voortbouwend op de rijke kennis en ervaring in ruimtevaart en optische systemen die in Nederland aanwezig is", aldus Arnold Stokking, Directeur Industrie bij TNO.


Gastentafel in huis Ampijoloe

ontmoeting n Hester en Robert Scheltens organiseren in hun huis Ampijoloe tien maal per jaar een Gastentafel met als doel mensen met elkaar in contact te brengen.

De gastentafel is op elke eerste vrijdagavond van de maand en de eerstvolgende is op 7 december van 17.45 tot 20.30 uur.

Omdat Hester en Robert subsidie ontvangen van de gemeente Oegstgeest kunnen gasten voor maar € 7,50 per persoon gezellig aanschuiven. Ook degenen die bij eerdere Gastentafels waren zijn van harte welkom. Het echtpaar stelt met genoegen vast dat er zich een groepje vaste gasten begint te vormen.

Belangstellenden kunnen zich al opgeven voor Gastentafels die volgend jaar plaatsvinden. Zie voor meer informatie de website: www.ampijoloe.com/gastentafel.


Belangstelling? Aanmelden kan tot uiterlijk 5 december via gastentafel@ampijoloe.com onder vermelding van 'Gastentafel 7 december'.

Voor vragen kan men bellen met Hester Scheltens bellen op 06-23521164.