Samen eten!

Af en toe ben ik met jullie in gesprek, op m'n mobiele bankje met een kop koffie voor je bij me. Over het goede van Oegstgeest, over de wonden van Oegstgeest en over de mogelijke rol van kerken in de zorg voor die wonden. En geregeld valt me op dat 'samenleven' in Oegstgeest door mijn gesprekspartners als kwetsbaar wordt ervaren. We zijn welvarend en het is hier groen, maar toch is de samenleving vaak ook langs elkaar heen leven.

Kerken worden gezien als plaatsen waarin dat samenleven wordt vormgegeven. Het zijn dan ook gemeenschappen en in de kerken wordt gesproken over één lichaam zijn met elkaar. Onontkoombaar met elkaar verbonden. Toch hoor je in die kerkgemeenschappen ook dat het wel wat beter kan. Er is ook in de kerk sprake van een langs-elkaar-heenleving, los zand. De kerkelijke samenleving en de gemeentelijke samenleving van Oegstgeest hebben elkaar kennelijk iets aan te reiken in hun verlangen naar meer samen leven. Maar het gaat geregeld ook anders! Laatst was er in Oegstgeest weer een vrouwenochtend. In de kerk waar die werd gehouden, werk ik. (Op zo'n moment natuurlijk afgezonderd in mijn werkkamer...) Het initiatief is gericht op samen iets doen, elkaar steunen, een platform voor vrouwen dat, gezien de opkomst, voorziet in een behoefte. Het is een veilige plek waar vrouwen onderling openhartiger durven zijn dan in de gemengde samenleving.

Maar nu vanavond, 21 november. Dan kunnen we elkaar ontmoeten tijdens een stamppotavond, mannen, vrouwen, meisjes en jongens. Dat begint om 18.00 uur. Dus als je ook voelt dat we in Oegstgeest wel wat meer kunnen bieden aan elkaar, bouw dan mee aan dat samen leven in Oegstgeest. Ontmoet, beluister, vertel elkaar wat je bezig houdt! Je kunt je nog opgeven via het volgende mailadres: reina.albracht@ziggo.nl of via 06-21954551. De entree is € 5,--, waarvan € 2,50 naar de voedselbank gaat. Maar laat geld geen belemmering zijn. Breng je je eigen stamppot mee (geen slecht idee als je vandaag besluit te komen), dan is entree sowieso gratis. Hopelijk tot vanavond!

Voor mij wordt in zo'n initiatief God zichtbaar. In het eten zelf. In genoeg voor iedereen, in overvloed en in wat er mogelijk overblijft. Gods' goedheid is overdadig en dat is steeds weer mooi om te zien en van te genieten.

Robert Roth