Zeventig tachtigplussers hadden een leerzame en gezellige veiligheidsmiddag. | Foto Willemien Timmers
Zeventig tachtigplussers hadden een leerzame en gezellige veiligheidsmiddag. | Foto Willemien Timmers Foto:

Tachtigplussers leren alert te zijn op babbeltrucs

veiligheid n Veel gezelligheid in een bomvolle ('uitverkochte') raadszaal van het gemeentehuis afgelopen donderdag, 15 november. Op uitnodiging van de gemeente was daar een grote groep tachtigplussers aanwezig om kennis te verkrijgen over hoe oplichters hun babbeltrucs inzetten, en hoe ze hun smoesjes kunnen herkennen.

Door Willemien Timmers

De middag werd samen met de gemeente Oegstgeest georganiseerd door hoofdagent-in-opleiding Chris Bovenlander, die er zijn afstudeeropdracht van maakte. "Ik studeer aan de Politieacademie in Den Haag. Om mijn studie eind januari af te kunnen ronden, moest ik een probleem dat speelt binnen het werkgebied van politie Leiden Noord analyseren en aanpakken. Ik koos ervoor om ouderen in Oegstgeest bewuster te maken van babbeltrucs, omdat die hier relatief veel voorkomen. Ik ben blij dat we samen met de wijkagenten en de mensen van de gemeente deze middag neer hebben kunnen zetten."
De tachtigplussers kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld. Na een welkomstwoord van burgemeester Emile Jaensch, vertelde Arie van Wijk van ouderenorganisatie KBO-PCOB, over de manieren waarop oplichters te werk gaan. "Zorg dat je kunt zien wie er aan de deur staat, en doe bij twijfel de deur nooit open", drukte hij de mensen op het hart. "Ik snap dat u beleefd wilt overkomen, maar het is belangrijk om alert en assertief te zijn. Vraag of degene aan de deur zich kan legitimeren, en doe de deur niet open voordat men bijvoorbeeld een brief kan tonen van de firma waarvoor ze werken. Daarbij is het belangrijk om vastberaden te zijn en vol te houden, ook als de gast aan de deur blijft zeggen dat zijn bezoek belangrijk is en dat u open moet doen. U kunt ook vragen of ze over een uur terug willen komen, zodat u een bekende kunt uitnodigen, of zelf kunt checken of het onverwachte bezoek inderdaad voor u bestemd was."
Vanuit de zaal werd volop meegepraat. "Niet alleen thuis, maar ook op straat moet je alert zijn. Ze maken je met allerlei trucs geld afhandig", wist een oudere dame. "Als je een telefoontje krijgt, en degene aan de andere kant van de lijn spreekt slecht Engels, moet je direct ophangen", vulde een oudere heer haar aan.
Vanuit een beveiligingsbedrijf werd hierna getoond welke hulpmiddelen er zijn om je huis veiliger te maken, en hoe je kunt voorkomen dat mensen ongewenst binnenkomen.
"Mocht het nu toch eens misgaan", drukte agent Chris de bezoekers op het hart, "schaamt u zich dan niet, oplichters verstaan hun vak immers goed, maar bel direct 112. Dit kunt u ook doen als u een vermoeden heeft dat er een onguur persoon door de straat loopt."
Tijdens een korte pauze konden de senioren via een virtuele bril zien hoe ze een bezoeker met een babbeltruc het beste te woord konden staan.


De middag werd afgesloten met een gezellige 'veiligheidsbingo' waarbij mooie prijzen te winnen vielen, zoals een kierstandhouder en een deurspion met het keurmerk veilig wonen. "Deze worden bij u thuis door ons geïnstalleerd, onder het toeziend oog van burgemeester Jaensch, die daarbij aanwezig zal zijn."

Afbeelding