In het novembernummer treffen lezers een in tijd en thema gevarieerd aanbod van verhalen over Oegstgeest.
In het novembernummer treffen lezers een in tijd en thema gevarieerd aanbod van verhalen over Oegstgeest. Foto:

Novembernummer 'Over Oegstgeest'

historie n Tweemaal per jaar verschijnt het tijdschrift Over Oegstgeest, een uitgave van de Vereniging Oud Oegstgeest. Ten behoeve van de eigen leden, maar ook beschikbaar voor geïnteresseerde anderen. De VOO-leden hebben het najaarsnummer 2018 in de brievenbus gekregen.

Zij treffen in dit nummer een in tijd en thema gevarieerd aanbod van verhalen over Oegstgeest. Zo wordt in deze editie grondig de lokale historie belicht op facetten zoals de ontwikkeling van de heerlijkheid Oegstgeest tot een stadsheerlijkheid van Leiden, het leven van de nonnen in het middeleeuwse klooster Mariënpoel en de voortgang van de Reformatie in Oegstgeest rond 1600, met vermakelijke details over een twist tussen een predikant en priester. Te lezen valt wie er op kasteel Endegeest woonden van de middeleeuwen tot eind 19e eeuw, onder wie de grote Franse filosoof, René Descartes. Het recentere verleden komt aan bod in een verhaal over de eerste vrouw in de gemeenteraad van Oegstgeest in 1946, Gerda Kramers-de Vlaming Pleysier, en de veranderingen in de gemeentepolitiek die komst meebracht. Ook in een verslag van een interview met een Oegstgeestenaar die in 1950 naar Oegstgeest kwam en daar de naoorlogse wederopbouw mee maakte en er ook actief aan mee werkte. En in de vaste rubrieken wordt weer een vierdelige fotopuzzel over Oegstgeest in vroeger jaren gepresenteerd. Verder blijkt dat een actueel medisch thema als vaccinatie begin 19e eeuw ook al speelde. Tenslotte wordt een mogelijke herkomst van de naam Brittenburg in de vroege middeleeuwen aan het licht gebracht.

Het novembernummer van Over Oegstgeest is verkrijgbaar bij de Oegstgeester boekhandels. Wie lid wordt van de Vereniging Oud Oegstgeest, krijgt het gratis, plus twee OO-nummers die eerder verschenen. Lid worden kan door een e-mail te sturen naar secretaris@oegstgeest.nl of door een briefje te schrijven naar het secretariaat: Wilthoeflaan 10, 2341 BL Oegstgeest.


Kindertheater Circo Fantastico

theater n Aanstaande 18 november is een professionele theatergroep uitgenodigd door de Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel om een spannend verhaal te vertonen in de Daltonschool.

Het ongelooflijke verhaal van een circus dat niet groter is dan een fietsband, of nee... een afwasteiltje. Op een dag is het gekrompen, met artiesten en al. Behalve twee belangrijke artiesten, want zij waren even boodschappen aan het doen. Carly, hun circushondje, lag helaas nog te slapen in de piste. Toch gaat de show gewoon door.
Een leuk theater voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zal zelfs een ware labradoodle aanwezig zijn. Van dit type hond hebben mensen met een allergie geen last.
Leden van de Buurtvereniging Haaswijk & de Morsebel hebben gratis toegang. Niet leden: €5,- (kaarten uitsluitend a contant aan de deur)
Datum: 18 november 15.00 - 17.00.
Locatie: Daltonschool Jan Wolkerslaan 18
Het theater gaat van start om 15.00 en duurt 60 minuten. Iedereen welkom.

Afbeelding