Vogels tijdens herfst en winter

Lezing n Sommige vogels zie je overal en ook nog het hele jaar. Kraaien bijvoorbeeld en hier in het westen ook meeuwen. Andere soorten zijn veel meer gebonden aan een bepaald type landschap: bos, duinen, polders, rietvelden, maar ook de stad. Ook daarbij zijn er die het hele jaar aanwezig zijn. Weer andere zijn er alleen in de winter of juist alleen in de maanden dat er genoeg insecten zijn. Oegstgeestenaar Lex Burgel vertelt hierover in een lezing op woensdag 21 november.

Waar kunnen we bijvoorbeeld een smient (een eenden-soort) vinden? Antwoord: in de winter op de Klinkenburgerplas. Daar verblijven ze overdag wel met duizenden tegelijk. 's Nachts gaan ze gras eten op de weilanden. Ze maken een heel kenmerkend, fluitend, geluid zodat je ze ook overvliegend meteen kunt herkennen.
In Oegstgeest hebben we verschillende landschapstypen bijna onder handbereik: zee en strand, duin, polder, plassengebied, landgoedbos en niet in de laatste plaats het stadslandschap met steenstructuren, water, parken en ander stedelijk groen en tuinen. Er zijn vogels die heel kieskeurig zijn en sterk gebonden aan een bepaald landschapstype.

IJsvogels zijn nadrukkelijk aan water gebonden, omdat ze vis eten. Van ijs moeten ze niets hebben. Als er ijs ligt moeten ze snel zorgen dat ze bij open water komen, anders overleven ze het niet.

Lex Burgel (1946) is gefascineerd door de vogelwereld en door zijn enthousiaste manier van vertellen weet hij dit goed op zijn toehoorders over te brengen. Burgel was werkzaam als ontwerper van zeeschepen bij een scheepswerf in de Rotterdamse regio en stapte daarna over naar het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Relatief laat, pas toen hij 24 jaar oud was, werd hij besmet door het "vogelvirus" en dat is niet meer overgegaan. Na zijn pensionering is hij vooral actief bij groene organisaties zoals IVN en Vogelbescherming. Als IVN-er verzorgt hij excursies en lezingen op verzoek en voor Vogelbescherming leidt hij in het door het jaar heen een aantal excursies in de regio.

Deze lezing is georganiseerd door Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.
Woensdag 21 november. Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T . Aanvang: 20.00 uur Toegang € 8.50 (incl. koffie/thee)


Parkinson café

ontmoeting n Donderdag 15 november is iedereen van harte welkom voor de bijeenkomst van het Parkinson Café in de Bomenzaal van het Dorpscentrum.

Deze keer is Michiel Grijsen van apotheker Beker te gast. Vragen die aan de orde komen zijn: Wat kan de apotheker betekenen voor Parkinson patiënten? Wat als medicijnen niet of beperkt leverbaar zijn? Wat zijn bijwerkingen van specifieke Parkinson medicijnen?

Het Parkinson Café gaat de 15e open vanaf 13.30 uur (inloop) tot ongeveer 16.00 uur, in de Bomenzaal (1e verdieping) van het Dorpscentrum.