Duurzaam huis

ontmoeting n Wie geïnteresseerd is om zijn huis in Haaswijk of Morsebel te verduurzamen, heeft op zaterdag 17 november van 14.45 tot 17.30 uur de mogelijkheid om een duurzame woning in de wijk te bezichtigen (warmtepomp, zonnecollectoren, zonnepanelen) en met gelijkgestemden in het duurzaamheidsnetwerk Haaswijk/Morsebel hierover van gedachten te wisselen tijdens een informele borrel. Op de borrel zal Judith Boomsma, projectleider Duurzaamheid en Omgevingsvisie van de gemeente Oegstgeest, toelichten wat de duurzaamheidsplannen van de gemeente zijn voor Haaswijk/Morsebel en Oegstgeest. Opgeven voor deze activiteit is mogelijk tot en met donderdag 15 november via email bij Stephan Slingerland, stephan@slingerlandpolicyadvice.eu.


Het verhaal van de schaal

historie n Op donderdag 15 november houdt de heer Bouke van der Meer een lezing over de Schaal van Oegstgeest, met de titel 'Het verhaal van de schaal - nieuwe inzichten over de schaal van Oegstgeest'.

Dr. L. Bouke van der Meer is universitair hoofddocent klassieke archeologie van de Universiteit van Leiden. In zijn lezing werpt hij licht op de datering van de schaal, van de interne en externe bladgoud-versieringen, van de twee toegevoegde, vergulde, zilveren beslagplaten, één met een versierde en één met een onversierde ophangring en de met edelstenen versierde gouden schijf. Ook behandelt hij de productie-regio's van de onderdelen, de herkomst van de motieven, de symboliek van de voorstellingen, de vraag waarom de schaal in een 'hanging-bowl' werd veranderd, en waarom een minuscuul gaatje door de schaal en de schijf is geboord voordat de schaal in een zij-geul van de Oude Rijn in de vroegmiddeleeuwse nederzetting werd gedeponeerd.
Dorpscentrum, Lijtweg. Aanvang: 20.00 uur. De lezing is toegankelijk voor leden van de Vereniging Oud Oegstgeest en voor introducés.