Muzikanten liepen plechtig voorop. | Foto Robert Scheltens
Muzikanten liepen plechtig voorop. | Foto Robert Scheltens Foto: Robert Scheltens

Remembrance Day bij Groene Kerkje

Herdenken n De jaarlijkse herdenking bij de Groene Kerk van geallieerde vliegers werd op zaterdag10 november gehouden omdat de herdenkingsdag van 11 november op zondag zou zijn. De plechtigheid werd opgeluisterd door 'pipes and drums' die de gasten na de lezing voorgingen naar de oorlogsgraven op het naast de kerk gelegen kerkhof.

Oegstgeestenaren herdenken jaarlijks de geallieerde vliegers die in de Tweede Wereldoorlog bij Oegstgeest zijn gesneuveld en begraven. De herdenking op Remembrance Day, de dag waarop de Britten hun doden herdenken, betreft ook de anderen die hun leven voor onze vrijheid gaven.

De plechtigheid in de Groene Kerk met orgelspel en een koor met een welkomstwoord van Sam Schoch en het noemen van de namen van de gesneuvelden door Marlies Merkestein.

Prof. dr. Amersfoort gaf een persoonlijk tintje aan de lezing

Prof. dr. Herman Amersfoort, emeritus-hoogleraar Militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Defensie Academie en oud-inwoner van Oegstgeest, hield een lezing. Door zijn betrokkenheid, hij groeide op in de Dorpsstraat zeer nabij het Groene Kerkje, gaf hij er een persoonlijk tintje aan. Na het leggen van bloemen bij de graven, een moment van stilte en het blazen van de Taptoe, was er een ontmoeting in het naast de kerk gelegen Willibrords Erf.

Voor meer wetenswaardigheden, zie oorlogsgravenoegstgeest.nl