Afbeelding
Foto:

Red een laatste groenstrook!

De bewoners van de Groenhoevelaan maken zich ernstig zorgen over het verwijderen van prachtige bomen en struiken tussen de A44 en de Dorpstraat ten zuiden van het Oegstgeester kanaal langs de Almondeweg. De heer Witteman, hovenier, heeft jaren geleden op dit strookje groene pachtgrond zijn bomen en struiken geplant, die nu een ideale bescherming bieden tegen het fijn stof en geluid van de A44. De parochie van de katholieke kerk in Oegstgeest heeft helaas de pacht per eind december opgezegd en de heer Witteman gesommeerd om het terrein kaal op te leveren.

Wij hebben het bestuur van de parochie vriendelijk gevraagd om dit stukje natuur te laten bestaan, maar dit verzoek werd afgewezen. Wat zij van plan zijn is te vermoeden, want 15 jaar geleden waren er bouwplannen, die uiteindelijk gestrand zijn. In de laatste structuurvisie van 2005-2020 werd dit terrein als groenstrook, geschikt voor groen en recreatie, en niet als bouwlocatie aangehouden.

Het bestemmingsplan van 27 juni 2013 meldt het volgende: de kwekerij tussen de Pastoorswetering en de antiekboerderij behoudt de agrarische bestemming. Wel zal op ten duur hier ook een mogelijkheid worden opgenomen om deze bestemming onder voorwaarden te wijzigen in een groen/recreatieve bestemming.

Al gedurende vele jaren wordt in en om Oegstgeest de ene naar de andere bouwlocatie gerealiseerd, dus kan er geen reden meer zijn, om nog meer groenstroken aan bebouwing op te offeren, temeer, dat deze locatie pal naast het beschermd dorpsgezicht staat en voor vele vogels de mogelijkheid tot broeden biedt.

Wordt per eind van dit jaar het terrein ontruimd, is het een voldongen feit. Het terrein verliest zijn groene waarde en een eerste horde op weg naar bebouwing is dan reeds genomen. Hoewel op dit moment en plan tot bebouwing ontkend wordt, hebben wij 15 jaar geleden van de econoom, verbonden aan het bisdom te Rotterdam vernomen, dat zij niet zullen nalaten, om een bebouwing op dit terrein te realiseren.

U. Leber, sarah47@hetnet.nl - tel: 0614909748


Endegeesterlaan

Halsreikend keken wij uit naar het resultaat van de langdurige renovatie van de Endegeesterlaan, mijn tante en ik. Zij, wonend in Het Witte Huis en afhankelijk van een rolstoel en ik, wekelijks met haar aan de wandel voor een frisse neus, een boodschap en een drankje.

Voorheen hobbelden we richting de Kempenaerstraat midden op de bolle en oneffen rijweg, omdat dat de enige manier was om de rolstoel recht te houden. Máár…het zou beter worden. En nu? Het nieuw aangelegde voetpad blijkt een rustiek schelpenpad te zijn! Probeer daar maar eens een rolstoel op vooruit te duwen.

Jammer, gemeente Oegstgeest, de Endegeesterlaan is prachtig geworden, maar wij lopen voortaan weer op de rijweg…

Monique Veerkamp


Tree Talks

Vroeger vonden wij het normaal dat we een sigaret rookten boven de wieg van de baby. We vonden het normaal dat we chemicaliën wegspoelden in het riool. We vinden het nog steeds normaal dat we bomen kappen die ons in de weg staan, ze voor x jaar neerzetten en dan doodnormaal vervangen. Ik hoop dat u dit inmiddels niet meer normaal vindt.

Heeft u de bomen wel eens beschouwd als gelijkwaardig aan uzelf? De boom voorziet in zuurstof en zonder kunnen wij niet leven. Wat, als wij respect hebben voor bomen op basis van gelijkwaardigheid? Een boom niet meer behandelen als gebruiksartikel? In de wet heeft een boom vanaf 25 jaar bestaansrecht, mag dus niet zomaar worden gekapt. Maar net zoals voor u en ik alles wordt gedaan om onze levens te beschermen (of je nu 0, 10 of 100 jaar bent), zo zou dat ook voor bomen moeten zijn.

Op een zonnige herfstdag zijn wij een ludieke bomenactie gestart in Oegstgeest. Wij willen met deze actie aandacht vragen voor de bomen en de bomen een stem geven. 65 Tree Talks werden aan de bomen gehangen aan de Terweeweg, in de Oranjebuurt, in Nieuw Rhijngeest en in de Bloemenbuurt. Dit deden we met Loesje-achtige teksten als: "U wilt leven? Ik Ook!" en "Last van stress? Kom op adem". Maar er is méér nodig, want het kappen blijft doorgaan. Mag ik u vooral oproepen waakzaam te blijven in uw eigen buurt en uw stem te laten horen om de bomen te beschermen? U kunt hiervoor een petitie tekenen: www.change.org/p/info-oegstgeest-nl-red-de-prachtige-bomen-diversiteit-van-oegstgeest.
Sarah Marianne den Hollander