'Om mensen bewust te maken zijn we een ludieke bomenactie gestart.' | Eigen foto
'Om mensen bewust te maken zijn we een ludieke bomenactie gestart.' | Eigen foto Foto:

Bomenkap Violenlaan niet nodig: riolering op andere plek

groen n Buurtbewoners in de bloemenbuurt zijn blij: bij aanvang van de rioolwerkzaamheden in de Violenlaan, bleek op donderdag 8 november dat de leidingen die er zouden moeten lopen, niet in de grond lagen. "De rioolafvoer ligt aan de andere kant van het appartementen-gebouw, in de Lelielaan", laten bewoners op Facebook weten. "Dat kon de gemeente niet weten. Zij moesten afgaan op oude kaarten."

Bewoners zijn blij met dit gegeven omdat het argument om de bomen te kappen om de onderliggende rioolleidingen te vervangen, is weggevallen. "Er is opeens geen probleem. Het is dus niet nodig de bomen te kappen."

De gemeente Oegstgeest bevestigt dit: "Na signalen uit de buurt en onderzoek is duidelijk dat de rioleringen niet door de VIolenlaan lopen. Ook wij zien zien hierin de kans om groen voor de buurt te behouden. De tien bomen in de Violenlaan zullen dus niet gekapt worden. We laten buurtbewoners zo snel mogelijk weten hoe de werkzaamheden precies zullen verlopen."

Buurtbewoner Sarah Marianne den Hollander: "Om mensen bewust te maken zijn we een ludieke bomenactie gestart in Oegstgeest. Wij willen met deze actie aandacht vragen voor de bomen en de bomen een stem geven. 65 Tree Talks werden aan de bomen gehangen aan de Terweeweg, in de Oranjebuurt, in Nieuw Rhijngeest en in de Bloemenbuurt. Dit deden we met Loesje-achtige teksten als: 'U wilt leven? Ik Ook!' en 'Wij zijn de longen van de Oranjebuurt'. Op deze manier willen wij de boodschap meegeven dat bomen essentieel, waardevol en een zeer noodzakelijk levensonderdeel van ons zijn. We hopen vooral dat inwoners van Oegstgeest de waarde van de bomen gaan zien en zich realiseren dat het straatbeeld verarmt als ze vervangen worden."

Tijdens de informatieavond van Nieuw Rhijngeest op maandag 12 november werd medegedeeld dat ook in die wijk een aantal bomen dat op de nominatie stond om gekapt te worden, kan blijven staan. "Acht bomen hebben een boom-pardon gekregen", schrijft Marcela Cazau op Facebook. "We hopen dat de gemeente meer van dit soort beslissingen neemt en minder van de afschuwelijke kapacties", aldus Cathelijne Filippo.

'Om mensen bewust te maken zijn we een ludieke bomenactie gestart.'