Een ontspannen moment met minister-president Mark Rutte tijdens de rondleiding in Airbus. | Foto Wil van Elk
Een ontspannen moment met minister-president Mark Rutte tijdens de rondleiding in Airbus. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Minister-president opent Airbus

opening n Op donderdag 8 november heeft minister-president Mark Rutte de nieuwe productiefaciliteit van Airbus Defence and Space Netherlands in Oegstgeest officieel geopend.

De 'smart factory' telt 5.000 vierkante meter, ligt direct aan de Rijn en ontwikkelt onderdelen van de Ariane 6, en de Vega-C raket. "De nieuwe productiefaciliteit van Airbus is van belang voor de ontwikkeling van ruimtevaart, maar ook voor de werkgelegenheid en innovatie in Nederland," benadrukte minister-president Rutte in zijn speech tijdens de feestelijke opening. "Ik ben onder de indruk. It's too much for a history major."

Directeur Frank Meiboom leidde de minister-president, maar ook de pers afgelopen donderdag door de hightech productiehallen, waarvoor hij in 2016 van de gemeente Oegstgeest toestemming kreeg om ze te bouwen. Jaarlijks zullen er 24 structuurdelen voor de Ariane 6 raket worden gefabriceerd. Daarnaast zal ook voor de minder grote Vega-C raket onderdelen gebouwd worden.
De productiehal, waar het vanwege de benodigde precisie constant twintig graden is, oogt indrukwekkend. "Alles is hier zoveel mogelijk geautomatiseerd. Bij het assembleren gebruiken we de nieuwste technieken, en proberen we een logische flow te krijgen. En ook al is de diameter 5,4 meter groot, alles moet tot op de tiende millimeter nauwkeurig passen." Meiboom vertelde hoe de raketten gebruikt worden om satellieten, die tot 10.000 kilo kunnen wegen, in hun baan rond de aarde te krijgen. "De zonnepanelen die op de satellieten worden gebruikt, komen van onze andere vestiging in Leiden. Overigens wil men eenmaal per maand een raket lanceren."
De tijden zijn ook in de ruimtevaartbranche veranderd: de raketten moeten commercieel te exploiteren zijn, en dus moest Meiboom behoorlijk met zijn prijs naar beneden. "We hebben hier weinig kosten voor arbeid. Niet heel veel andere landen kunnen maken wat we hier doen. Met deze raketonderdelen, maar ook met onze zonnepanelen behoren we tot de wereldtop. We hebben nog nooit een 'failure' gehad."


Zo staat Oegstgeest ook internationaal op de kaart, al zullen velen, zo bleek tijdens de vele speeches, de naam 'Oegstgeest' liever vermijden omdat het uitspreken ervan steevast de nodige hilariteit oplevert. (WT)

Afbeelding